Учебниците

203
Учебниците

Излизат, изчистени от "бисерите" в тях

Издателите преработват учебници от началния курс заради „бисери” в тях, а нови не се издават поради липса на промяна в учебните програми. Това заяви председателят на Асоциация „Българска книга” Веселин Тодоров.

При учебната литература много от новите заглавия зависят от това доколко Министерството на образованието обявява конкурси за нови учебници. В момента по-скоро се преработват част от учебниците за началния курс, донякъде във връзка с обществената дискусия за „бисерите” в тях, лошо качество на текстовете и т.н.

Съвсем нови учебници няма да има, съответно няма и толкова много нови помагала, свързани с учебниците, а по-скоро преработка и доработка на съществуващите. Причина да няма нови учебници е, че няма промяна в учебните програми и ново учебно съдържание.

Децата учат това, което е заложено преди години и даже за нас, издателите, изглежда малко странно, че вече доста време не се правят конкурси за нови учебници, тоест не се променя нищо в учебните програми. Има много предмети, в които 7 – 8 години са твърде дълъг период да не се подновява съдържанието, но това е административен процес по-скоро и не е въпрос на решение на издателите, каза Веселин Тодоров.

Той увери, че няма да има проблеми с подготовката и доставянето на учебници в началото на новата учебна година. Няма обаче да има и много нови заглавия, свързани с учебната дейност в средното образование.Чистката на фрапантните бисери от учебниците започна с нови изцяло променени издания за 5 и 6 клас, които ще бъдат по чиновете още през учебната 2011/2012 г. Със заповед от 14 януари 2011 г= на министър Сергей Игнатов беше утвърден новият списък с одобрените учебници за следващата година.

Извършени са обективно необходими промени на съдържанието в учебниците за 5 и 6 клас, подчертаха от просветното министерство.
За следващата година част от учениците и преподавателите ще се радват на по-добри уроци.

В учебниците за 5-и и 6-и клас експертите от министерството откриха най-фрапантните бисери, сред които твърдението по биология: „Ягуарът е най-бързото животно на планетата - на кратки разстояния развива до 120 км/ч”. Авторите са объркали животното с известната марка автомобили „Ягуар”, защото най-бързото животно всъщност е гепардът. Друг умопомрачителен пример се мъдри на страниците на учебника по музика за 5-и клас. „Кон излезе на ливада, вдъхна въздух и умря”, пеят в час петокласниците.

Най-скандалниятq меко казаноq „бисер“ обаче си остава песничката от учебник по Музика за трети клас, която възхвалява родната ни чалга-действителност: „Отдолу иде джип “Мицубиши”/със яка броня, с прозорци скришни./Всички по пътя той изпреваря./- Но на кого е? Кой ли го кара?/- Вълчо го кара. Свири и гази!/- А във колата коя е тази?/- Лиска е вътре. И много иска/на мис-конкурса да стане миска./- Давай, Вълчо, и наддавай/златна пара звънка -/мис да стане твойта Лиска,/гиздава и тънка!

Заедно с изчистването на бисерите в министерството тече процес по създаване на нови учебни програми от 1-ви до 4-ти клас. Експертите предвиждат повече време учителите да отделят за затвърждаване на стария материал, вместо да препускат през нова теория всеки ден. В момента съотношението на нов към стар материал е 80 към 20. Крайната цел е нормата да се промени на 60 към 40. По този начин знанията на учениците ще бъдат ориентирани повече към практиката, смятат от министерството на образованието.

Вие срещали ли сте "бисери" в учебниците на децата си? Споделете в коментарите...Добави коментар