Учебната година започна с рекет

31
Учебната година започна с рекет

Родителите трябва да плащат за "придобивки"

Учебната година в стотици училища в страната започва с рекет за родителите, които трябва да плашат различни „придобивки”. Много от тях се лишават от най-необходимото от страх децата им да не пострадат заради отказа им да дадат пари на учители и директори. В едни школа събират пари за автомати за вода, в други - за нови пердета, а в трети - за училищната каса, показа проверка на „Монитор”.

Учители от кюстендилско училище изискват деца да ползват едни от най-скъпите тетрадки с марка “Кохинор”. За това сигнализираха вчера родители. При положение че една тетрадка на пазара се предлага между 15-40 ст. в зависимост от обема, другите вървят по около 70 ст. и нагоре. “Съгласете се, че е много трудно да подготвя детето с толкова много тетрадки. Отделно има и учебници и други пособия. И 100 лв. не стигат само за да стегнем детето си за училище и то без дрехите”, коментира млада майка, която има ученичка в трети клас.

В повечето учебни заведения в региона, за да спестят разходите на родителите, пък позволяват на децата да работят с по една учебна тетрадка. “Ние самите не сме чули за подобно нещо. Винаги гледаме да улесняваме колкото е възможно родителите, а не да ги натоварваме”, коментира директорка на кюстендилско училище.През последните години в много от училищата в страната се утвърди практиката за събиране на пари от училищата от родителите на учениците, което не е позволено от закона. Това каза депутатката от образователната комисия в парламента Валя Богданова, цитирана от bnews. Тя обясни, че освен субсидия от държавата, училищата имат и възможност да кандидатстват за средства по програми, финансирани от бюджета и по европрограми с техни проекти. Само преди дни просветният министър Анелия Клисарова също заяви, че
пари от родителите не трябва да се събират защото общинските и държавните училища получават субсидия от държавата.

На първия учебен ден тя гостува на на училището за деца с нарушено зрение “Проф. д-р Иван Шишманов”. Проф. Клисарова връчи на директорката на училището чек за 147 401 лв. за ремонт на покрива на сградата, след което откри и три нови кабинета - компютърен, брайлова печатница и физиотерапевтичен, като обеща министерството да продължава да подпомага училището с подкрепата на партньори от деловите среди.

Учебната година започна вчера за над 775 000 ученици, припомня вестник "Монитор". Близо 64 хиляди първокласници пък прекрачиха за първи път прага на класната стая. В училищата в цялата страна празникът беше посрещнат тържествено.Добави коментар