Тя е математически гений

143
Тя е математически гений

Любомира се явява и на литературни състезания, където също покорява върховете

Четвъртокласничка от Свищов е математически гений. Малката Любомира има над сто медала от състезания по математика. Само за последната година детето е участвало в двадесет и две състезания и на всичките е завоювало отличие. Любомира развила дарбата си с помощта единствено на майка си, без да ходи на частни уроци.

Първото състезание на Любомира е във втори клас. Детето се явило почти без никаква подготовка, но за изненада на всички се върнало с първия си златен медал. „Учителката й в начален курс съобщи, че има състезание по математика, което се организира – беше едно коледно математическо състезание и без абсолютно никаква подготовка тя отиде на състезанието и се класира на първо място в областта”, обясни майката Мариета Димитрова.

„Дори на първото ми състезание не съм се притеснявала. Аз не искам това притеснение да притъпява моите способности и затова ходя на повече състезания, за да преодолея притеснението от тестове, изпити, контролни”, каза Любомира Димитрова пред БНТ. Любомира участва във всички математически състезания, разказва, че за четири години е успяла да вземе медал от всяко едно състезание. Колекцията й вече включва над сто медала и купи.„Тези състезания развиват логическото ми мислене и ми е много полезно. Всеки медал ме стимулира да продължавам да решавам задачи, за да мога да спечеля следващия”, сподели Любомира Димитрова. Времето, което отделя за подготовка, зависи от сложността на състезанието. Едно обаче е сигурно, че детето има не само знания, а и дарба.

„Тя реши, че има някаква дарба и започна да я развива сама, без да ходи на частни уроци, без да посещава някакви школи”, разказа майката. “Майка ми ги изважда от интернет, печата ми ги на хартия и ми ги дава да ги решавам, а после заедно ги проверяваме", каза още Любомира.

Въпреки усилената подготовка за състезания, Любомира разказва, че има време за всичко, тъй като решава задачите много бързо и с лекота. „Изобщо не е вярно, че съм много затворена и само решавам задачи, както си мислят някои хора, които познавам. Аз намирам време за всичко. Намирам време да изляза навън, да се срещна с приятели, да играя, да седна на компютъра и да прекарвам време със семейството си”, сподели Любомира.

Освен по математика, детето се явява и на литературни състезания, където също покорява върховете. Въпреки големите постижения, малката Любомира е категорична, че не иска да се реализира в сферата на математиката.Коментари

Коментар: 1
Аз раста

Малко е тъпо


  • 1

Добави коментар