Целодневно обучение

137
Целодневно обучение

За учениците от 1 до 8 клас

Целодневното обучение от 1 до 8 клас тръгва от 15 септември в средищните училища в страната. Мярката ще се финансира по най-големия европроект на просветното министерството на стойност 180 млн. лв., съобщава novini.bg.

Точно след един месец над 134 800 ученици от най-малките до 8 клас трябва да стегнат раничките за оставане на училище и следобедите след приключване на часовете от редовната програма. По време на целодневното обучение учениците ще пишат своите домашни за следващия ден, ще получават подкрепа от учителите за най-трудните задачи по различните предмети и след това ще спортуват.

Мярката ще важи за всички 800 средищни училища. Става дума за школа в областните градове, до които всеки ден пътуват децата от съседни по-малки населени места.

Една от идеите на мярката е да се преодолее голямата разлика в успеха между децата от големите и малките населени места. За целта над 4000 учители ще преминат обучение как да помагат на хлапетата от средищните училища с усвояване на най-трудния материал от учебниците.Освен в средищните училища по закон целодневното обучение ще тръгне във всички останали школа до втори клас. Но училищата ще могат да кандидатстват и за допълнителни средства от еврофондовете, с които и по-големите ученици да се включат в занимални след часовете.

Програмата се нарича „Да направим училището привлекателно за младите хора“. За нея по Оперативна програма „Човешки ресурси“ Европейската комисия отпуска 100 млн. лв. за всички училища. Просветното министерство си поставя за цел да обхване поне 300 000 ученици от над 1100 училища в цялата страна.

Идеята е, вместо да се шляят по улиците или да играят на компютърни игри, учениците да развиват талантите си в сградата на своето училище след края на учебния ден. „Операцията ще създаде условия за развитие на потенциала на личността на учениците с оглед бъдеща социална и професионална реализация“, обясниха от просветното министерство.

Така родителите могат да запишат детето си да остава след часовете и дори по време на ваканция в училищни клубове по математика, информатика, здравословен начин на живот и други области, в които детето се справя най-добре в клас.

За новата учебна година министерството на образованието гласи промяна на модела и в учебните часове, като даде предимство на практическите занимания вместо сухата теория пред черната дъска. По европроект за ученически практики от 15 септември ще се включат над 40 000 гимназисти от цялата страна.

Те ще подпишат договор за стаж във фирма, а просветното министерство поема разходите за възнаграждение. Първата заплата на родните гимназисти ще е 1.25 лв. В момента във всички школа в столицата кипи подготовка за ученическите стажове през учебната 2011/2012 г.

По заповед на просветното министерство директорите на държавни и частни училища с професионални паралелки трябва да изпратят задължително списък с прогнозен брой ученици по класове, които могат вече да започнат стаж по специалността си. Така образователните експерти ще съдействат за намиране на подходящи предприятия и работни места.

Просветното министерство е заделило и пари за заплата на наставник от фирмата, който ще получи задачата да въвежда децата в бъдещата им професия.Коментари

Коментар: 1

Здравейте, като проект и на хартия всичко изглежда много добре. А някой помислил ли е за децата които пътуват от едно населено място в друго, както моето дете. Сега става в 06,00ч тръгва с ученически автобус в 07,00ч от кадето живеем и в момента автобуса ги връща в 17,30ч Това са 11,00часа на крака с обувки, дрехи... и прочие а от Може ли някой да ми обясни какво е нормално и полезно в този случай за един млад организъм. Да не говорим че като се прибере трябва да учи. Защото там просто не се учи слетобяд. Всичко е за пари нито учителите нито някой друг е заинтересован за децата. Единственно само бюджета на училището ще е по добре. Дано тогава им стигнат заплатите на учителите, възпитателите и директорите. За тези години в училище нито веднъж не саги завели на изкурзия и ли на нещо впрочем първата година имаше ама бе само за някои подбрани деца Защо? Абе каквото и да се прави каквито и проекти да се спускат единственна облага ще има само за звеното в училището, а не и за децата които учат там.


  • 1

Добави коментар