Царски пищови за учениците - хит на Алея на книгата в София

113
Царски пищови за учениците - хит на Алея на книгата в София

Те се търгуват по 10 лв. и се грабят като топъл хляб в дните преди началото на учебната година

Царски пищови за учениците са хит на Алея на книгата в София, видя вестник „Телеграф“. Те се търгуват по 10 лв. и се грабят като топъл хляб в дните преди началото на учебната година. Официално царският пищов се нарича Кутията с карти, защото на картите може да се открие информация за всички български автори и техните произведения. За да се привлече още повече вниманието на учениците, издателства са направили томбола, а наградата е тротинетка. Участие взимат само тези, които са си закупили книга от определено издателство. 

Тази година Алеята на книгата беше открита на 6 септември и ще продължи до 12 септември. Най-голямото книжно изложение у нас е организирано от асоциация „Българска книга“, а пък традиционните шатри се намират на пешеходната част на бул. "Витоша" и в парковото пространство пред НДК. Работното време на изложението е всеки ден от 10,00 до 20,00 ч. За 16 лева търговци предлагат комплект от две книги на един автор. Пакет „Жените в бизнеса“ ще научи дамите как да ръководят инвестициите си и да се справят с конкуренцията.

„Телеграф“ откри, че най-продаваните романи са на писателката Сандра Браун, а цената на книгите варира от 12 до 20 лева. На няколко щанда търговци предлагат и книги за 10 лева, а пък ако обиколим панаира, може да открием и книги за по три лева. Вместо подвързии за учебници учениците могат да си закупят ръчно направени калъфи за книги и учебници. Любителите на книги ще открият всякакви издания в различни жанрове. Посетителите трябва много добре да гледат и издателствата, защото под всяка шатра е различно. Търговци коментират пред вестника ни, че хората търсят криминални книги на известни автори или пък издания, свързани със здравословното хранене.

На 12 септември от 11 часа известни актьори, автори, журналисти и любими инфлуенсъри ще четат книги на децата. Популярните лица ще разкажат пред малчуганите коя книга им харесва и защо обичат да четат, коментира пред „Телеграф“ Десислава Алексиева, председател на Управителния съвет на асоциация „Българска книга“. Заради COVID мерките обаче формата ще е онлайн. Чрез това събитие организатори се надяват децата да започнат да четат повече книги.

Тази година Алея на книгата – София, се провежда под мотото "9% ДДС върху книгите за по-четяща и по-образована нация". Всеки посетител получава листовки с информация за кампанията и защо е важно да бъде запазена намалената ставка на ДДС върху книгите, която беше въведена като временна мярка на 1 юли 2020 г. със срок до края на 2021 г.

Добави коментар