Треска за злато в музея

86
Треска за злато в музея

Изложение на минерали, фосили и скъпоценни камъни в Земята и хората

От 9 до 11 октомври в Националния Музей „Земята и хората” ще се проведе 25-ото Изложение на минерали, фосили и скъпоценни камъни – в рамките на традиционните „Дни на минералите”. Участие са заявили 60 изложителя: фирми и колекционери на минерали, скъпоценни камъни и фосили, авторски изделия с минерали, природни картини, сувенири. Със свои колекции ще участват Минно-геоложкият университет и Нов български университет.

Посетителите могат да видят и да си купят обработени скъпоценни и декоративни камъни и изделия от тях. За колекционерите ще се предлагат разнообразни минерали от български находища, с които страната ни е известна. Ще има редки и екзотични минерали, образци с изключителна класа от цял свят, от световно известни находища в: Южна Африка, Заир, Намибия, Малави, Мадагаскар, Танзания, Мароко, Индия, Пакистан, Русия, Боливия, Конго, Бразилия, Мексико, Австралия, Англия.

За децата: „Треска за злато”

На 10 и 11 (събота и неделя) в Интерактивния кът на музея ще се правят демонстрации за промиване на злато от речен пясък. Целта е любознателните деца да опознаят богатствата, които природата ни е предоставила и да се научат да добиват злато така, както са го правили древните рудари, населяващи земите ни. Децата сами ще се опитат да „хванат хитрите златинки”. Ще научат какъв път изминава златото от находищата си, колко търпение и умения се изискват докато се стигне до ювелирния му блясък.

Много деца вече познават Геоложкия кът в музея, който работи целогодишно. Заниманията са адаптирани за деца от всякаква възраст. В него ще се запознаят с минералите и ще разгадават тайните на планетата ни. Най-успешно представилите се участници ще получат награди от образователния телевизионен канал Da Vinci Learning.Добави коментар