Това са трите ключови умения, които ще направят вашето дете победител в живота

370
Това са трите ключови умения, които ще направят вашето дете победител в живота

Мечтаем да отгледаме деца, които да бъдат успешни

Мечтаем да отгледаме деца, които да бъдат успешни. Правим всичко, което можем: купуваме им най-добрите играчки, отделяме време за различни развиващи ги дейности, стимулираме ги да учат, да бъдат първи в училище. И надали има някой родител, който да не е казвал „Трябва да си добър в училище, за да можеш да отидеш в престижен колеж, иначе няма как да постигнеш успех в живота“. Но дълбоко в себе си ние смятаме, че не става въпрос само за техните познания и наученото в училище. Тогава какво е това? Гените, съдбата или може би късметът?

Според учени и психолози има 3 основни умения, които ще направят вашето дете успешно в живота.

1. Способност за общуване с други хора

Учени от Penn State и Duke University проведоха  интересно проучване. Те наблюдават живота на 700 американски деца, като се започне от тяхното най-ранно детство до 25-годишна възраст, за да видят връзката между техните социални умения в детството и успеха им в живота на възрастните.

Оказа се, че комуникативните деца са по-успешни от по-резервираните си връстници: в повечето случаи те завършват колеж, получават добри работни места до 25-годишна възраст и нямат поведенчески проблеми. Това вероятно е така, защото по-социално развитите деца могат лесно да общуват с другите, да избягват конфликти, да бъдат полезни за други хора и да уважават чувствата им. Много често се случва по-активните хора, които нямат най-високо ниво на IQ, да заемат по-високи постове и стават лидери.

Очевидно е важно да не забравяме, че успехът не е само в работата . Хората считат себе си за успешни, когато станат професионалисти в това, което правят, когато създават добри семейства и когато поддържат отношения с приятели, които споделят техните интереси и чувства. Трудно е да се изграждат тези връзки без силно развити комуникационни умения.

2. Постоянство

Известният американски психолог и писателка Анджела Дъкуърт смята, че едно от най-важните неща за успеха е страстта и постоянството към дългосрочните цели.

Заедно със своята изследователска група Дъкуърт прекарва няколко години в наблюдение на кадети от Военната академия на Съединените щати, участници в конкурса по правопис, учители и ръководители на продажби. Смисълът на изследването е да се предвиди кой ще бъде по-успешен в това, което прави и защо. Участниците, които на пръв поглед са от толкова различни области, имат нещо общо. И това е тяхната сила на волята.

Вродените способности и талант почти нямат влияние върху реалните постижения в живота на възрастните. Именно решителността и постоянството правят хората наистина успешни. Освен дългосрочното проучване, има многобройни примери от реалния живот, при които един определен средностатистически човек постигна повече от дезорганизиран и мързелив човек, който би могъл да бъде гений.

 

3. Творческо мислене

Креативното мислене ни помага да намерим изход от на пръв поглед невъзможни ситуации и да решим проблеми, с които се сблъскваме в живота си. А това вече е половината от това, което определяме като успех.

Никой не знае как ще изглеждат бъдещите работни места, но едно е сигурно: те ще бъдат много по-различни от тази, което правим днес. Творческото мислене ще позволи на нашите деца да намерят своя път в света на бъдещето и може би дори да създадат свои собствени компании.Добави коментар