Тормоз от връстници

71
Тормоз от връстници

Как да разберете, че детето ви има такъв проблем

Повечето деца са били дразнени от по-големи братя и сестри или по-„зрели” връстници в даден етап от развитието на конкретните отношения, но когато на финала всичко завършва с приятелство и смях, нещата са напълно безобидни. Но ако дразненето стане опасно (като нараняване), неприятелско и постоянно, то преминава границата и се превръща в агресия и тормоз, които трябва да бъдат спрени.

Освен ако детето не ви каже, че някой го тормози - или не видите издайнически синини и контузии, - може да се окаже много трудно да предусетите какво се случва. И все пак има няколко предупредителни сигнала, които може да ви подскажат, че е време да потърсите отговори.

Вероятно ще забележите, че детето ви е различно и поведението му става нетипично - може да изглежда тревожно, да не се храни добре или да сънува кошмари, или да се откаже да прави неща, които обикновено обича. Когато детето е с твърде променливо настроение, разстройва се по-лесно от обикновено или започне да избягва конкретни ситуации, като ходене на градина или игра в парка, където преди е обожавало да ходи, вероятно друго дете го притеснява по някакъв начин.

Ако заподозрете нещо подобно, но детето отказва да ви разкаже, опитайте внимателно и деликатно да подразберете истината по заобиколен начин. Може да ползвате ситуация от филм или предаване, които гледате заедно, за да го подпитате. Важно е детето ви да знае, че ако нещо такова му се случва или е свидетел на подобно отношение, най-добре е да говори с някого за това - независимо дали с вас, друг възрастен (учител, роднина, семеен приятел) или с брат или сестра.

Най-доброто, което може да направите в случая, е да помогнете на детето с решения за ежедневните конкретни ситуации, като поработите и в посока на повишаване самочувствието и увереността му. Добре е детето да избягва местата, където дразнителят може да го „причака”, особено ако е само. На такива места и в такива ситуации то трябва да е с друго дете, с което е споделило проблема си и са достатъчно близки, за да си помагат.

Колкото и неприятна да е за вас и детето ви подобна ситуация, в нея попадат почти всички деца и рано или късно се справят сами, а вашата подкрепа е „дистанционна” - не се намесвайте директно и уверете детето си, че сте убедени в неговите способности да се справи само.Добави коментар