Топ 9 причини да планирате кариера като Java Developer

73
Топ 9 причини да планирате кариера като Java Developer

В последните седмици стана актуална темата за кризата на управление, за смяна на правителства, президенти и президентски избори в САЩ , политически лидери у нас и по света

В последните седмици стана актуална темата за кризата на управление, за смяна на правителства, президенти и президентски избори в САЩ , политически лидери у нас и по света.

Станаха актуални най-различни теории на конспирацията. Верни или не, темата за управлението на света и до колко живота ни зависи от нашите или чужди избори, винаги ще е актуална. Ако програмистите управляваха света, тогава програмистите на Java би трябвало да заемат централна роля в тази силова структура.

Ако планирате да ставате програмист, ето поне 9 причини, поради които трябва да започнете с Java:

1. Популярност на езика и висока заплата на Java програмистите
Java е един от най-популярните езици в света. Използва се от около 9 милиона разработчици и работи на над 7 милиарда устройства по целия свят, според блоговете на Oracle (компанията, която притежава правата върху и поддържа езика).

Поради голямото търсене на Java, разработчиците на Java също са доста търсени и те заемат едни от най-добре платените работни места в ИТ индустрията. Средната заплата на Java Developer в САЩ е между $ 47,169 до $ 106,610 на година.  България номиналните цифри са други, но стандарта, който се осигурява, не отстъпва на този в Щатите.

2. Java е лесна за научаване

Java е доста лесна за научаване и може да бъде разбрана за кратък период от време, тъй като има синтаксис, подобен на английския. Можете също така да се запишете за Java курс за начинаещи. Курсът ще ви помогне да започнете с Java. В компютърно образователния център Progress, можете да се поинтересувате и от други варианти на обучение. Като например, Комбинирания курс за цялостно обучение по Java, или ако вече сами сте придобили базово ниво, да ускорите темпото и продължите в ниво за напреднали, където ще ви обучават опитни Java професионалисти. 


3. Java има голяма общност от програмисти и потребители
Има голяма онлайн общност от потребители на Java, вариращи от начинаещи, напреднали и дори експертни нива, които са особено полезни в случай, че се затрудните в решението на някой проблем. Някои от онлайн общностите с учебна цел са StackOverflow, Java Forums и др.

4. Java е безплатна
Една от причините Java да е много популярна сред програмистите е, че се предлага безплатно под лиценза за двоичен код на Oracle (BCL – Binary Code License). Това означава, че Java средите за разработка и тестване са безплатни, но за търговски цели се изисква малка такса.

5. Java е платформено независима
Java е независима от платформата, тъй като изходният код на Java се преобразува в байт код от компилатора, който след това може да бъде изпълнен на всяка платформа, използвайки Java Virtual Machine (JVM). Java е известна също като език WORA (write once, run anywhere - пишете веднъж, стартирайте навсякъде), защото е независима от платформата.

Това означава например, че можете да пишете Java кода си в среда за разработка под Windows, но вашето приложение без проблем би могло да се компилира и изпълни от JVM, инсталирана на UNIX платформа.

6. Java разполага с мощни инструменти за разработка
Има много Java интегрирани среди за разработка (IDE), които предоставят на програмистите различни средства за разработване на софтуер. Мощните Java IDE като Eclipse, NetBeans, IntelliJ IDEA и др., играят голяма роля за успеха на Java като език.

Тези IDE предлагат много улеснения за програмистите като отстраняване на грешки (debugging), подчертаване на синтактичните грешки, функция за автоматично дописване на код, езикова поддръжка, автоматизирано рефакториране (refactoring) и др., които правят кодирането в Java по- лесно и по-бързо.

Java е в основата на операционната система Android, която е избрана от около 90% от ТОП 500 компании за разработване на много back-end приложения. Също така, Java играе голяма роля в обработката на бази от данни на Apache Hadoop, Amazon Web Services, Windows Azure и др.

7. Java има богат API(Application Programming Interface)
Java има богат интерфейс за програмиране на приложения (API), който включва много Java класове, пакети, интерфейси и т.н. Това е полезно за конструиране на приложения, без непременно да се знаят подробности за вътрешната им реализация.

Тези API като цяло се използват за почти всичко, включително мрежи, I/O, бази данни, медии, XML анализ, синтез на реч и т.н.

8. Java има чудесна поддръжка на документацията
Поддръжката на документацията за Java е отлична, тъй като се използва Javadoc, който е генераторът на документация за Java. Той използва изходния код на Java, за да генерира API документация в HTML формат. Така че Javadoc предоставя чудесна възможност за помощ и поддръжка, докато кодирате в Java.

9. Java е универсална
Java е много гъвкава, тъй като се използва за програмиране на приложения в мрежата, мобилни устройства, настолни компютри и др., използвайки различни платформи. Също така Java има много функции като динамично кодиране, множество функции за сигурност, независими от платформата характеристики, мрежово ориентирано проектиране и др., които я правят доста гъвкава.

„Кой език за програмиране е най-добре да започна да уча? “е често задаван въпрос от тези, които мислят да се научат да кодират. Добър въпрос. Да се научиш да създаваш добър код е интензивно и голямо предизвикателство, така че със сигурност бихте искали да се чувствате уверени, че сте избрали правилната технология, върху която да се фокусират вашата енергия и усилия.

Технически няма точен отговор на този въпрос, тъй като всеки език има свои уникални характеристики и области на употреба. Освен това, без значение какъв език научавате, все пак ще можете да изградите уменията си за решаване на проблеми и да придобиете нови способности, които може да ви помогнат да ускорите пътя си към ИТ кариера.

Добави коментар