Темпераментът на бебетата издава какъв ще бъде характерът им след 25 години

581
Темпераментът на бебетата издава какъв ще бъде характерът им след 25 години

Темпераментът са биологично обоснованите индивидуални различия в начина, по който хората реагират на света емоционално и поведенчески

Учени, изследващи как темпераментът влияе върху поведението на възрастните хора, са установили, че поведенческите задръжки в ранното детство са знак, че към 26-ата година на човека той ще е резервирана, интровертна личност, съобщи електронното издание Medical Express.

При хората, които проявяват чувствителност към грешките си в юношеството, учените са установили по-висок риск от развитие на тревожни разстройства и депресия. Изследването е финансирано от Националните здравни институти на САЩ и е публикувано в изданието на американската Национална академия на науките.

"Докато много изследвания свързват поведението в ранното детство с рисковете за психопатология, резултатите от изследванията ни са уникални. Нашето изследване е върху темперамента в много ранните детски години и го свързва с поведението повече от 20 години по-късно чрез индивидуалните различия в невралния процес", казва Даниъл Пайн, ръководител на изследването и председател на катедрата по афективни невронауки в Националния институт по психично здраве.

В изследването са участвали специалисти от университета на Мериленд, Колидж парк, Католическия университет на Америка и Националния институт по психично здраве. Те проследили развитие на деца на 4 месеца, на 14 месеца и на възраст 15 години и 26 години. Темпераментът са биологично обоснованите индивидуални различия в начина, по който хората реагират на света емоционално и поведенчески.

Изследването е установило, че малчуганите, които са страхливи, предпазливи и избягват контакт с непознати хора, предмети и ситуации и които поддържат това поведение в ранното и по-късно детство, са изложени на повишен риск от развитие на разстройства, свързани с тревожност и социална изолация, предава БТА.

Добави коментар