Търсят места за петгодишните

86
Търсят места за петгодишните

От есента предучилищната е задължителна

Изтече последният срок за записване на класираните в детските градини в София. От есента предучилищната подготовка става задължителна за всички 5-годишни, а родителите ще бъдат глобявани, ако не спазват разпоредбите.

От информационната система на общината става ясно, че децата в тази възраст извън класациите са над 1000. За да се освободи място за по-малките в детската градина, някои родители предлагат 5 и 6-годишните да бъдат преместени в училищата. Идеята се подкрепя и от някои директори на ОДЗ-та, според които децата на 5 години биха се чувствали добре в училище.

34 Основно в София още миналата година създава група за 5-годишните. Това се оказва и удобство за родителите, които имат и ученици. В школото обаче за децата се грижат само до обед. Целодневното им обучение би означавало допълнителни инвестиции за купуване на легла, както и за наемане на допълнителен персонал.От Столичната община гарантират, че на есен ще има достатъчно места за всички 5-годишни. "Ние разполагаме с огромен потенциал за създаване на такива подготвителни групи в училищата, като на практика 100 са училищата, в които може да се създадат такива групи", заяви заместник-кметът по образованието Тодор Чобанов.

От общината уверяват, че заедно с образователното министерство работят за въвеждане на целодневно обучение и в училищата от есента. От общината издирват родителите на некласираните деца с писма, за да разберат дали са намерили алтернативно решение на проблема. От 400 отговорили, 2/3 от тях са намерили изход от ситуацията.

На есен в общината ще бъдат осигурени близо 10 000 места за 5-годишните само в градините. Оказа се, че и в момента има незапълнени бройки, съобщи bTV.

От общината обясняват този феномен с голямата избирателност на родителите - например не желаят детето да посещава подготвителна група в училище или не искат да водят детето на градина в същия квартал. Допълват, че ангажиментът на общината е само да осигури необходимите бройки свободни места. Проблеми с 5-годишните наесен се очакват предимно в София и големите градове.Добави коментар