Търси се име

33
Търси се име

За варненското октоподче

Варненският аквариум се сдоби с нов обитател – октоподче, специално доставено от Индийския океан, съобщиха от Института по рибни ресурси в крайморския град.

Както вече ви съобщихме, за първи път в своята история аквариумът прибавя към експозицията си такъв интересен морски представител. Видът Octopus vulgaris се среща в Индийския, Тихия и Атлантическия океан в горната част на континенталния шелф, от повърхността до дълбочина 100-150 метра.

Октоподите са хищници, обикновено издебват плячката си, скрити в цепнатини и дупки, използвайки пълен камуфлаж - приемат цвета на средата, която обитават.

При схватка с по-силен противник има възможност да загубят някое от пипалата си, което след няколко месеца се възстановява напълно. Продължителността на живота на тези животни е от 12 до 24 месеца.

Институтът по рибни ресурси обяви конкурс за име на октопода, а предложенията могат да се изпращат на е-mail: elics@abv.bg, пише novini.bg. Наградата за най-подходящо име ще бъде връчена в Деня на аквариума - 17 юли.Добави коментар