Таблетът бави проговарянето

122
Таблетът бави проговарянето

Ако на 2 годинки хлапето не продумва, търсете специалист

Някои малчугани проговарят рано. Родителите на други дълго тръпнат в очакване детето да произнесе първото си "мама". Да се тревожим ли, ако невръстният ни наследник забави първите думички, но за сметка на това се заиграва с часове с новите ни джаджи? Понякога това е знак, че ни е нужна консултация с логопед, разказват специалистите.

"Поколение от нов тип - още не говори, но вече самичко знае кое къде е на айфона", умилено споделят родители и баби. Това обаче невинаги трябва да бъде повод за радост. Бумът на високи технологии в дома ни все по-често започва да забавя първите думички на детето, разказва логопедът Олга Георгиева. Родители нерядко водят при нея невръстни дечица, които прекрасно се ориентират с таблет и мобилен телефон, но все още не умеят да общуват.

"Новите технологии наблягат на зрителното възприятие, но ушите и слуховият път са това, през което влиза езикът. Това е сетивото, през което детето попива новите думи и първо се учи да говори", разказва тя."При предишните поколения този проблем го нямаше в тези размери - ние растяхме, слушайки приказки, радио, родителите непрестанно ни говореха", разказва тя. Немалко съвременни майки и бащи обаче оставят малчугана да се занимава с новите джаджи у дома и
да гледа анимации с часове, а това не стимулира слушането.

"Обикновено около 18-20 месец на детето настъпва така нареченият лексикален бум. Малчуганът преживява буквално взрив от нови думи", разказва Георгиева. Ако дори 6 месеца след този срок обаче детето ви не говори и не се опитва да общува с вас, добре е да потърсите логопеда.

"Много важно е детето да репетира езика с първите срички и думи. Важно е да не изисквате вярното произношение, защото това спира общуването на този етап, а да оставим детето да слуша и репетира достатъчно време. Освен това индикатор за общуването може да бъде соченето с пръст или играта му. Ако детето не показва с пръстче или избира еднотипни игри, това може да бъде знак, че има някакви затруднения с комуникацията", казва специалистката, цитирана от вестник "Стандарт".На тази възраст малкото би трябвало да проявява любопитство към предметите и да опитва да ги използва по предназначение - да реши куклата, да слага Мечо да спи, да пие от чашката. Ако всичко това липсва, не е зле да си запишете час при логопеда. Не се притеснявайте, че това ще бъде изпитание за детето - обикновено тези консултации стават под форма на игра, в която най-често трябва да участва и родителят.

"Децата идват при нас два-три пъти седмично, затова най-често даваме указания на родителите им как да продължат работата с тях вкъщи. Много важно е да се играе с тях, защото малчуганът безпогрешно усеща кога го изпитваш", разказва Георгиева.

Ако започнеш с "Кажи стол", "На колко си годинки", "Какъв цвят е" и прочие, твърде вероятно е детето да се затвори в себе си. За сметка на това играта го отпуска и го кара да общува. Препоръката към родителите е и да показват често книжки с картинки, за да може малчуганът да сочи какво го интересува, да се провокира любопитството му, както и да слуша родителска реч.

Около 3-годишната възраст идва друг притеснителен момент - тогава част от малчуганите започват да заекват. Това обаче невинаги е повод за тревога - често по този начин детето преминава през една репетиция на езика. Специалистите съветват да изчакате поне седмица-две, преди да решите, че проблемът е сериозен и е нужен консулт. Възможно е за това време тревожните симптоми да отшумят.Добави коментар