СЗО препоръча децата над 12 години да носят маски

125
СЗО препоръча децата над 12 години да носят маски

Очакваме краят на пандемията след по-малко от 2 години, заяви шефът на СЗО Тедрос Аданом Гебрейсус

Световната здравна организация, в опит да овладее пандемията от коронавирус, препоръча децата над 12 години да носят маски при същите условия, както и възрастните, предаде АФП.

„Децата на и над 12 години трябва да носят маски при същите условия като възрастните, по-специално когато не могат да осигурят поне един метър разстояние помежду си, а в дадения район има широко разпространение на коронавирусна инфекция“, посочва здравната организация в нови насоки, разработени в сътрудничество с УНИЦЕФ.

Очакваме краят на пандемията след по-малко от 2 години, заяви шефът на СЗО Тедрос Аданом Гебрейсус. "В нашата ситуация има повече технологии. При повече контакти вирусът се разпространява по-бързо, но ние имаме технологията да го спрем. Така че имаме недостатъка на глобализацията и по-голямата свързаност, но имаме и предимството на технологията. Така че се надяваме тази пандемия да завърши за по-малко от две години ", каза той, сравнявайки ситуацията с COVID-19 и "испанската" грипна епидемия през 1918 година.

Корупцията, свързана с медицинското предпазно облекло и оборудване е равносилна на „убийство“, като лишава здравните работници, лекуващи пациенти на COVID-19, от необходимата им защита, заяви в петък шефът на Световната здравна организация, цитиран от АФП и БГНЕС.

"Ако здравните работници работят без лични предпазни средства, те рискуват живота си и това също рискува живота на хората, на които служат", каза Тедрос Аданом Гебрейсус пред репортери. "Това е престъпно и е убийство. И трябва да спре."

Добави коментар