Стрес, свръхтегло и анорексия влизат в учебниците

46
Стрес, свръхтегло и анорексия влизат в учебниците

Ще учат децата как да откриват фирми

Как да открием своя фирма, как да си платим данъците и как да направим държавен бюджет. Това са само част от уроците, които ще изучават учениците в 11 и 12 клас в профилираните часове по предприемачество.

Идеята на МОН е 17- и 18-годишните младежи да изучават разширено общо четири предмета, както и задължителен български език, литература, чужд език и математика. Отделно от това тийнейджърите в последните две години на гимназията ще се обучават в духа на британската образователна система, като учат в разширена форма онези предмети, с които ще кандидатстват в университета.

МОН предлага част от оценките по тях да бъдат признавани като кредити в съответните вузове, стига ректорите да се съгласят. Все още не е ясно дали има университет, съгласен да вкара оценките от профилираното обучение като част от бележките на 19-годишните кандидат-студенти, които ще изучамат много задълбочено специалността, за която ще кандидатстват.

По биология, например, децата за първи път ще учат за последните постижения в клетъчната биология, както и за хранителните заболявания – анорексия и булимия, посочва вестник "Стандарт". За първи път в техните учебници ще влязат и зависимостите, както и стресът и начините да се избавим от него. За първи път в учебниците ще влезе и глава за наднорменото тегло, причините за него и начините да бъде преодоляно.

В часовете по предприемачество пък децата за първи път ще учат как могат да открият фирма, какви видове данъци и кредити има. Ще има и уроци как се прави личен, фирмен и държавен бюджет. Децата ще усвояват разликите между потребителски, фирмен и ипотечен кредит, за да могат да изтеглят заеми за разкриване на собствена фирма. Не е ясно обаче в кой университет ще бъдат приети децата, изкарали висока оценка по предприемачество.Добави коментар