Стая за двама

117
Стая за двама

Как да запазите мира, когато децата ви споделят една стая

За по-малките деца деленето на една стая е приятно и обикновено безпроблемно. Но с времето и порастването им всяко от тях започва да се бори за своята независимост и лично пространство и идва моментът за вашата намеса. Особено, ако да речем - едното дете е много подредено, а другото поддържа постоянен „творчески хаос”.

Как да запазите мира:

Започнете на чисто. Когато напрежението стане нетърпимо, променете стаята - не е нужен основен ремонт, разбира се. Достатъчно е да я пребоядисате в одобрен и от двете деца цвят и заедно да изберете отделни „кътове” за всяко от тях. Ако пространството е достатъчно, най-добре е двете легла да са достатъчно отдалечени от едно друго, за да позволяват известно „уединение”.

Осигурете лично пространство. Измислете график, съобразен с ежедневието на децата, който да дава поне по час на ден правото на стаята само на едното дете. Ако стаята го позволява, може да опитате да я разделите и с подвижна преграда или просто завеса. Основното правило трябва да е, че когато едното дете е „на ред” да ползва стаята само за себе си, другото не бива да влиза или ще изгуби своята привилегия да ползва стаята самостоятелно.

Въведете правила. Заедно обсъдете и въведете правила, както и последиците за неспазването им. Например - децата не „заемат” дрехите и вещите си, без да попитат за разрешение брат си или сестра си, а ако го направят, пренебрегната страна има право да вземе от брат си или сестра си, каквото си хареса, без да иска разрешение. При желание може да залепите списъка с правила на вратата на стаята.

Въведете ред. Всяко от децата трябва да има свое място за книги, дрехи и т.н. Въведете график, по който всяко от тях да отговаря за подредбата на общата част от стаята. За личните си вещи всяко от децата да е отговорно самостоятелно.Коментари

Коментар: 4
Коментар: 3
1zqjtt'"(){}:/1zqjtt;9

Коментар: 2

1zqjtt'"(){}:/1zqjtt;9

Коментар: 1

  • 1

Добави коментар