Стадият на огледалото

666
Стадият на огледалото

Много важен за развитието на детето

Ако имате дете, най-вероятно сте забелязали колко са привлечени малките човечета от огледалото. Още от невръстна възраст то представлява за тях неизчерпаем източник на забавление. И това има своето психологическо обяснение.

Според френския присоаналитик Жак Лакан, бебетата между шестия и осемнадесетия си месец се намират в така наречения "стадий на огледалото". Това е специфичен и много важен период в развитието на детето, в който целта е то да се развие психически така, че да се идентифицира с образа си в огледалото.

До четвъртия месец бебето не обръща никакво внимание на огледалото. След като навърши половин годинка, то започва да се заглежда в него, но по-скоро следи движенията на "другото бебе", отколкото да осъзнава, че това е собственото му лице.След едногодишна възраст детето разбира, че в огледалото не се крие друг човек, че това не е негов двойник. Една на две години обаче то осъзнава, че вижда отражение на собственото си тяло и придобива така нареченото усещане за "телесна цялост".

Според психолозите това е основата на самосъзнанието, което е изключително важен момент в развитието на детето. Важно е да насърчаваме детето си да играе с огледалото - за да сложи началото на откриването на собствената си същност.Коментари

Коментар: 1
wZxtQKlBclXdir

xf0z6Z I truly appreciate this article.Really looking forward to read more. Keep writing.

Този коментар е цензуриран!
Ако искаш да го прочетеш натисни ТУК.


  • 1

Добави коментар