Социалните мрежи правят децата нещастни

173
Социалните мрежи правят децата нещастни

Един час е достатъчен за понижаване на самочувствието

Изследване, проведено от група икономисти от университета Шефилд, Великобритания, показа, че Facebook и Instagram въздействат върху децата и тийнейджърите доста по-зле, отколкото проблемите в семейството.

Британските учени са доказали, че колкото повече време едно дете прекарва в социалните мрежи, толкова по-нещастно се чувства то във всички аспекти на живота.

Съгласно изследването, подготвено за института The IZA Institute of Labor Economics, колкото повече време прекарваме в Facebook, Instagram, Snapchat, толкова по-малко щастието присъства в ежедневието ни. Това касае не само тясното понятие за „щастие“, но и удовлетвореността на децата от външността им, семейството и живота като цяло.

Експертите са изчислили, че час общуване в социалните мрежи понижава нивото на щастие на едно дете с 14%. Дори животът с един родител влияе на благополучието на детето 3 пъти по-слабо, отбелязват учените.

Не е сложно да се изчисли колко щастие може да отнемат на детето 5-6 часа, прекарани в сърфиране в интернет и разглеждане на чужди фотографии и разговори.

Освен това трябва да знаете, че използването на социалните мрежи по-силно влияе върху благополучието на момичетата, отколкото на момчетата, отбелязват учените.Добави коментар