Социалните мрежи НЕ правят децата по-щастливи

63
Социалните мрежи НЕ правят децата по-щастливи

Само един час на ден, прекаран в социалните мрежи, намалява с 14% вероятността детето да се радва на своето представяне в училище, на външния си вид или на това да бъде със семейството си

Изследователи от университета в Шефилд са установили, че самочувствието на подрастващите може да зависи от времето, прекарано в интернет. Според докладите им колкото повече децата прекарват времето си в популярните социални мрежи - Instagram, Facebook и WhatsApp, толкова по-малко са доволни от живота си.

В изследването са участвали 4000 деца на възраст от 10 до 15 години. Те са били помолени да оценят своята удовлетвореност от различните аспекти на живота по скалата до седем.

Оказало се, че само един час на ден, прекаран в социалните мрежи, намалява с 14% вероятността детето да се радва на своето представяне в училище, на външния си вид или на това да бъде със семейството си. Това е три пъти повече от отчитаното от други изследвания негативно въздействие върху емоционалното състояние на децата, живеещи с разведени родители.

Интересно е и това, че момичетата са по-чувствителни към социалните мрежи. Вследствие на общуването в интернет, те започват да отделят повече внимание на външния си вид и популярност в училище. Според авторите най-уязвими са неуверените в себе си деца.

Добави коментар