Социален асистент заради буйство

58
Социален асистент заради буйство

Междувременно на опашката са стотици деца с увреждания

Стотици деца с увреждания чакат на дълга опашка за личен асистент. Родители алармират, че процедурата е тромава и бавна. Миналата седмица варненско училище пък назначи асистент на първокласник, който няма поставена диагноза, само заради проблем със съучениците.

Варненското училище "Найден Геров" е едно от най-споменаваните в последните няколко седмици. Честите сбивания, провокирани от седемгодишния Димитър, вдигнаха на крак институциите. А родители на пострадалите деца отказваха да ги водят на училище.

Димитър вече ще ходи в клас със социален асистент. За други семейства чакането за тази услуга продължава толкова дълго, че някои от тях вече са загубили надежда.

Четиригодишният Станислав Димитров е с диагноза генерално разстройство на развитието. За него е жизненоважно да се социализира с други деца. Но няма социален асистент.

„На определено дете родителите трябва да се откажат или да отпаднат от услугите на социалния асистент, за да може той да бъде разпределен при друго дете. И това не знам колко може да продължи. Може на практика да не дочакаме този момент нашето дете да бъде със социален асистент”, обясни баща му Владислав Иванов.

В морската столица има 50 деца, чакащи за свой асистент. Получава го обаче малкият Димитър - без диагноза, здрав, жизнен, но наречен от вестниците Терминатор заради по-буйното си поведение в училище, съобщи bTV.

„Не би следвало целият клас и родителите на съучениците да се надигат срещу някого, срещу неговото семейство или срещу педагозите, защото слагането на етикети е нещо неправилно”, коментира психологът Диана Настева.

Услугата социален асистент, от която вече ще се възползва Митко, се финансира от бюджета на общината. Подобни специалисти обаче се намират все по-трудно заради немотивиращото възнаграждение.Добави коментар