Слънчевите алергии при децата

2456
Слънчевите алергии при децата

Как да ги предпазим?

Какво представляват алергиите по принцип?

Нормалната реакция на организма спрямо различните външни и вътрешни дразнители е да се защити от тях чрез имунологични реакции. Понякога обаче имунната система отговаря с много по-силна реакция, отколкото е необходимо.

Тази защитна свръхреакция на организма води до създаване на определен тип антитела. В резултат на това се отделят т. нар. медиатори на алергичната реакция – вещества, които причиняват голяма част от симптомите на различните видове алергии.

Какво предизвиква слънчевите алергии?

Ключов фактор за появата на слънчевите алергии са свободните радикали, образувани от UV-лъчите. Това е стрес за организма, на който имунната система отговаря със свръхреакция – възпаления и обриви.

Предполага се също, че към слънчевите алергии съществува генетично предразположение, тъй като често симптомите се наблюдават при членовете на цялото семейство.

Какви са симптомите на слънчевата алергия?

Характерни за слънчевата алергия са малките пъпчици, появяващи се по частите на тялото, които са били изложени на слънце. Те са сърбящи и дразнещи или даже болезнени и изчезват, когато се скрием на сянка.

При по-тежките форми на болестта пъпчиците могат да се превърнат дори в мехури. Характерното за този тип алергия е, че обривите не се появяват по лицето.

Как да предпазим детето си от слънчева алергия?

Рисковете за децата от появата на слънчева алергия са значително по-малки, но, за съжаление, веднъж появила се, както всички алергии, тя е нелечима. Единственото, което може да направите, е да контролирате проявите й.

Най-важното е да се погрижите детето ви да не стои на слънце между 11 до 16 часа, когато слънчевите лъчи са най-силни. Тъй като естественият механизъм за защита на детската кожа не е напълно развит, е необходимо използването на слънцезащитни продукти, които имат висок слънцезащитен фактор и не съдържат вещества, които могат да дразнят детската кожа, засилвайки симптомите на слънчевата алергия.

Специално за податливата към раздразнения детска кожа NIVEA разработи слънцезащитната серия Pure & Sensitive. Лосионът и спреят съдържат високоефективни UVA-филтри, благодарение на които започват да действат незабавно след нанасяне.

Високият слънцезащитен фактор 50+ осигурява максимална защита за чувствителната детска кожа. Във формулата на двата продукта не се съдържат ароматизатори, оцветители и консерванти, което намалява риска от появата на алергични реакции на кожата.NIVEA SUN Kids Pure & Sensitive лосион и спрей са изключително водоустойчиви, което им позволява да запазят повече от половината слънцезащитен фактор, дори след като децата ви са прекарали 20 минути във водата.

Внимание! Ако проявата на алергията е прекалено силна, незабавно се консултирайте с алерголог и кожен лекар, тъй като болестта има различни видове.Добави коментар