Слаба конкуренция за гимназиите

120
Слаба конкуренция за гимназиите

Набор 1997 най-малобройният от демокрацията насам

Слаба конкуренция се очаква тази година в борбата за гимназиите след 7-ми клас в столицата. Причината е в демографския срив и факта, че набор 1997 е най-малобройният от демокрацията насам.

Всеки, който изкара три, ще влезе в профилирана или професионална паралелка, но трябва да се знае, че местата за елитните езикови гимназии са ограничени и не са променяни от години. Само Втора английска гимназия ще има една паралелка в повече, посочва БНТ. И още един ефект - малкият брой ученици най-вероятно ще доведе до съкращения на учители.

Над 6 300 са местата в профилираните и професионалните паралелки след 7-ми клас в столицата, съобщи началникът на Регионалния инспекторат по образованието Ваня Кастрева. Учениците, завършващи 7-ми клас тази година, са едва 8 400 - или със над 700 по-малко от миналата година, което означава, че конкуренцията ще е много слаба.

Заради малкото седмокласници тази година е намален броят на паралелките в профилираните гимназии - от 201 на 192. За да се стимулира обаче развитието на професионалното образование, са увеличени паралелките в професионалните гимназии - от 82 до 96.

Местата за елитните езикови гимназии в столицата остават непроменени, в сравнение с предишните години, паралелка в повече ще има само Втора английска гимназия. Запазват се и квотите за момичета и момчета.

Освен езиковите, квоти за момчета и момичета, както досега, ще имат и Търговско-банковата и Финансово- стопанската гимназия. Кампанията започва с първия изпит - по български език - на 27 май, вторият по математика е на 30 май.

За втора поредна година външното оценяване след 7-ми клас е обединено с изпита за гимназия и е под формата на тест и преразказ. Тази година в профилираните гимназии ще има нови паралелки - с корейски език в 18-то училище и паралелка -"технология на театъра" в 145-то училище. В строителната гимназия пък ще има нова специалност - брокер.Добави коментар