Скучно ли ти е, дете? Нека ти е скучно

808
Скучно ли ти е, дете? Нека ти е скучно

Психолог съветва да не развличаме децата от сутрин до вечер

Скуката е полезна за децата. Така смята психологът Еспер Юул.

В интервю за австралийското издание DerStandart той извежда няколко основания за такова мислене.

Например:

Прекомерното внимание на възрастните към децата кара последните да привикват към развлеченията, които предлагат по-големите хора. Да, обаче се губи способността за самостоятелна игра и измисляне на игри.

Съвременните деца още от детската градина са заети в различни занимания, посещават часове по ранно развитие, а у дома ги чака вниманието на родителите, бабите, дядовците и другите роднини. Да не говорим за компютъра, телевизора и другите електронни игри.

Привиквайки към постоянно наглеждане и даване на идеи какво да се прави, детето започва да изисква вниманието на възрастните. Дори когато сте заети! И щом не получи своето, детето започва да капризничи, тъй като не знае с какво да се занимава.

По думите на Юул, съвременните деца са в повечето време потребители. Като резултат щом отсъства външен стимул, те започват да скучаят.

Дори едно 3-годишно дете се чувства ощетено, щом няма достъп до телевиция, компютър и други развлекателни устройства. В училищата и детските градини пък също се възползват от развлекателните функции на различни устройства.

Резултатът? Детето се предозира от влиянието на подобни стимулатори.

И какво се случва след като вземете детето от градина и училище? Опитвате се отново да му намерите развлечение. Децата привикват към това и започват да изискват именно същото и занапред.

Ако родителите имат време, което да отделят на детето, те започват да играят с него. В дни, когато нямат, сядат пред екрана на телевизора или пък играят заедно компютърни игри.

Психологът съветва съвременните родители да позволяват на децата си да скучаят. По този начин, при отсъствие на външен стимул, децата започват да се усещат по-спокойни и умиротворени. В началото няма да им е съвсем комфортно, но след това привикват към отсъствието на натиска от идеи отвън и започват да търсят възможности за самостоятелна игра.

Самотата и скуката развиват възможностите на децата да се радват на вътрешно равновесие независимо от възрастта си. Освен това са предпоставка за разкриване на творческия потенциал.Добави коментар