Скандалите забавят развитието

24
Скандалите забавят развитието

Децата, свидетели на конфликти, изпитват трудности с менталното и интелектуалното си развитие

Децата, станали свидетели на конфликти между родителите си, могат да изпитват трудности с менталното и интелектуалното си развитие, когато пораснат. Това установиха американски учени.

Изследвани са 251 деца от проблемни семейства. Малчуганите са разказали за участието си в семейните конфликти, когато са били на 8 години, за тяхната честота, степента на нажежаване на страстите и липсата на сдобряване на родителите.

Учените са изучили как децата са реагирали на стреса, измервайки в частност равнището на дихателната синусова аритмия, когато при вдишване сърцебиенето се усилва, а при издишване се забавя. Аритмията от този род е свързана със способността да се регулират вниманието и емоциите.

Умението бързо да се намира решение на задачите и оперативно да се обработва новата информация са били измервани при участниците в изследването на възраст 8, 9 и 10 години, пише dir.bg.

Децата, които често са ставали свидетели на семейни скандали на 8-годишна възраст, са демонстрирали по-слаба адаптивна реакция на 9-годишна възраст, както и забавяне в интелектуалното развитие.Добави коментар