Сетивата на бебето

473
Сетивата на бебето

Кога и как се развиват

Сетивата на бебето започват развитието си още докато то е в утробата ви. Ето какви са етапите.

Вкус

Осем седмици след зачеването ембрионът започва да развива рецепторите на вкуса. Около 18 г.с. те са вече напълно развити и бебето започва да различава храните, които вие приемате - те достигат до него чрез околоплодните води. С раждането си бебето открито изразява симпатии към сладките вкусове. Естествено предпочитание, което го подготвя за сладкия вкус на кърмата.

Обоняние

Обонянието се развива между 11 и 15 г.с. В края на първия триместър от бременността обонятелните сензори са напълно развити. Околоплодната течност поема аромата на всичко, което бъдещата майка яде и пие. Новородените обичат сладките миризми, но и ароматът на лимона се числи към фаворитите им. Безспорно е едно: бебето обожава естествения аромат на майчината кожа.

Осезание

Още преди 8 г.с. при вътреутробни изследвания на ембриона е открито, че чувствителността на кожата е най-голяма в областта на гениталиите (10 г.с.), дланите (11 г.с.) и стъпалата (12 г.с.). Към 17 г.с. всички части на коремната и седалищната област са сетивни. Около 32 г.с. почти всяка част от тялото на нероденото е покрита с рецептори на осезанието. С раждането си детето вече е има пълна сетивност. Изследванията показват, че докосването е от изключителна важност за бебето.

Слух

Слухът е от изключителна важност за бебето в утробата ви: то чува и усеща трептенето на гласа ви, възприема шумовете, които ви обкръжават, долавя гласовете, които и вие чувате. Бебето слуша радиото, телефона, телевизора и не е трудно да забележите кои от тези шумове го успокояват и кои го тревожат. С раждането ухото на детето е достигнало нормалните си физиологични размери и функционира оптимално. А това е предпоставка новороденото да разпознае родителите си по гласа им.

Зрение

Клепачите на нероденото остават затворени до 26 г.с. Въпреки че около 32 г.с. то вече може да отваря и затваря очи и да различава мрак от светлина, за разлика от останалите сетива, зрението му е недобре развито. За новороденото светът е като размазано черно-бяло петно. Зрението му е ограничено - то вижда на разстояние не повече от 10-15 сантиметра. На възраст от 8 седмици започва да се развива способността на бебето да различава цветовете и формите. Около 4-ия месец зрението му вече е много по-добро - започва да фокусира и възприема предметите в дълбочина. Последното препятствие пред зрението на детето изчезва към 7-ия месец, когато се развива монокулярното зрение – способността да фокусира и възприема предмет само с помощта на едното око.Добави коментар