Сенниците за колички - опасни

83
Сенниците за колички - опасни

Могат да доведат дори до Синдрома на ранна детска смърт

Детските колички да не се покриват със сенник или дори с тензух, защото това може да доведе до претопляне или дори до Синдрома на ранната детска смърт, пише The Daily Mail, позовавайки се на шведски учени.

Сванте Норген, педиатър от детската болница „Астрид Линдгрен“ в Стокхолм, и негови колеги стигнали до извода, че дори тънък слой тъкан, която покрива количката на бебето, намалява циркулацията на въздух и увеличава драстично топлината. Изследването показало също, че в покрита детска количка, която била оставена на слъце, станало с 15 градуса по-топло, отколкото в непокрита количка.

Вижте още: Най-ужасната детска количка

Това се случва заради разпределението на топлия въздух в закрито пространство. Д-р Норген обяснява, че бебе, подложено на такава жега и задух, може да си помисли, че се е върнало в утробата на майката и да спре да диша. Синдромът на ранната детска смърт също може да бъде предизвикан от претопляне, а избягването на температурен стрес е превантивна мярка срещу него.

Затова лекарите препоръчват родителите да оставят непокрито лицето на спящото в количка бебе, за да го предпазят от прегряване. А вечната препоръка гласи да не извеждате бебетата до 6 месеца в най-горещите часове на деня, посочва вестник "Монитор".Добави коментар