Села чакат "внучета назаем"

78
Села чакат внучета назаем

Инициативата на Габрово се разраства с повече "баби под наем"

Шест села чакат "внучета назаем". Децата ще бъдат посрещнати от "баби под наем". Инициативата на община Габрово се провежда за трета поредна година. До дни приключва приемането на заявления за участие, припомниха от кметството. Кампанията "Приеми ме на село" набира скорост с всяка изминала година и в нея се включват все повече села и младежи.

През лятото те ще живеят 5 дни в селата и ще се учат от местните хора да готвят, да играят хора и да плетат кошници и хамаци. "Най-голям интерес предизвиква кулинарното направление. Децата се учат да месят тесто за хляб и мекици, пекат чушки и готвят с продукти, набрани от градината", разказаха от община Габрово, цитирани от вестник "Стандарт".

През миналата година част от младежите подковавали кон. Някои от тях пък дори за първи път видели на живо аристократичните животни и в инициативата "Приеми ме на село" се научили как да се грижат за тях. Избраните семейства по селата приемат на доброволен принцип учениците.

Тази година община Габрово разширява инициативата. През 2015 г. за първи път, освен младежи от 15 до 29 г., като "внучета назаем" в "Приеми ме на село" - Джуниър, ще могат да се включат и деца на възраст 9-14 години. Сред подалите заявления за участие сред по-големите има младежи от София, Благоевград и Стара Загора.

За селата Новаковци, Стоевци, Харачери и Съботковци могат да подават заявления за участие млади хора от цялата страна. А за Поповци и Донино - само деца от Габрово.Добави коментар