Седемгодишна написа опера

82
Седемгодишна написа опера

Тя не само е композитор, но и свири на цигулка и пиано

Момиченце на 7 години се превърна в сензация в класическата музика, след като написа опера. Малката Алма Дойчер от Доркинг, Великобритания, не само е завършен композитор, но и изкусна цигуларка и пианистка. 7-годишната Алма започнала да твори музика преди две години, а на 6 годинки композирала соната.

Видеоклиповете с изпълнения на момиченцето са гледани над 300 000 пъти, след като баща й започнал да ги споделя в сайта YouTube. Последвало неизбежно сравнение с Моцарт, който на пет години овладял струните и клавишите и започнал да композира. Алма Дойчер е написала първата си опера тази година. Творбата й е наречена The Sweeper of Dreams.

"Музиката идва при мен, когато си почивам – седнала или легнала. Харесва ми да си мисля за вълшебни същества, принцеси и рокли", разказва надареното момиченце. Алма допълва, че най-добрите композиции й хрумват, когато се люлее на люлка в градината.

Творбата The Sweeper of Dreams, на която не достигнало малко за място на финала в състезание за възрастни композитори, организирано от Английската национална опера, я споходила в съня й, съобщи bTV.

"Моцарт сътвори операта в съня ми и когато се събудих, седнах и я изсвирих, а баща ми я записа", споделя Алма. Гай, бащата на малката музикантка – роден в Израел лингвист и любител флейтист, разбрал, че дъщеря му е свързана с музиката, още когато била бебе.

На три години Алма получила за рождения си ден първата си цигулка и година по-късно вече свирела сонати на Хендел. Родителите на Алма са решили да се преместят от Оксфорд в Съри заедно с децата си, за да са близо до музикалната школа "Йехуди Менухин", основана в Кобам от прочутия цигулар. Там малката музикантка посещава уроци по пиано и цигулка.

Междувременно Алма Дойчер работи над соната за виолончело, поръчана й, след като изпълнила своя композиция в Италия.Добави коментар