Състезание по спелуване

69
Състезание по спелуване

Spellingbee и у нас

Миналият месец започна националното състезание по буквуване на английски език за ученици от 9 до 14 годишна възраст. В състезанието се очаква да вземат участие повече от 4500 ученици от 200 училища от цялата страна.

Националната надпревара, наречена Spelling Bee, е по тертип, популярен в Северна Америка още в началото на 19 век. Тя за пръв път е организирана в България миналата година и популярността на състезанието осигурява поредното му провеждане.

В състезанието се включват ученици от 3-и до 7-и клас от цялата страна в няколко местни кръга, като на финала на 12 май в София ще се явят 20-те победители от регионалните кръгове. Състезанието е организирано от Центъра за приобщаващо образование и от Американския корпус на мира.Големият брой участници - ще има почти 5000 ученици - отразява популярността на английския у нас, както и осъзнаването сред хората, че това е един жизнено важен език който, за добро или за зло, се е превърнал в международната лингва франка на 21 век.

Показен е фактът, че състезанието се провежда с абсолютно същите правила като в Америка, изцяло на английски и по никакъв начин опростено с цел да компенсира факта, че се провежда в България.

Английският не е страшен език и, както разбираме от учители и от ученици, все по-важен в модерния свят, посочва Дарик радио. Затова, ако ви интересува да научите повече за състезанията по спелуване, посетете неговия сайт за България - SpellingBee-BG.com и, кой знае, може би и вашето училище ще се включи в догодишното му издание.Добави коментар