С какво да занимаем детето в кухнята

186
С какво да занимаем детето в кухнята

Предложения за деца на възраст до 12 месеца

Повечето майки прекарват доста време в кухнята, занимавайки се със закуската, обяда и вечерята. Ако детето ви е неспокойно и постоянно търчи насам-натам, може да се опитате да го привлечете в кухненската работа.

Играем в кухнята

За деца до 6 месеца

В тази възраст децата имат нужда от постоянен визуален контакт с майката. Може да използвате слинг, шезлонг или детско столче, за да го настаните в кухнята.

1/ Разположете детето с лице към хладилника. Навярно там има доста магнити, които повечето деца с желание разглеждат продължително време.
2/ Между приготвянето на различните храни отделяйте време за игра с детето – например на „Ку-ку“.
3/ Постоянно говорете с детето. Описвайте му продукти, какво правите, какво ще се получи накрая.

За деца от 6 до 12 месеца

На тази възраст децата може да не искат да стоят мирно на стола. Те се стремят да опознават околното пространство. Изберете игри, които не само ще им се харесат, но и ще им доставят особена радост.1/ В неголяма купа сложете зърнена култура. Разрешете на детето да си играе с нея с пръсти. Може дори да закопаете различни играчки в нея.
2/ Дайте на детето една тенджера и няколко капака. Задачата е мъникът да открие този, който е с точния размер. На същия принцип използвайте пластмасови кутии с капаци.
3/ Направете от контейнер дрънкалка. Сложете в него фасул или друга култура. След това проверете дали добре сте затворили съда.
4/ Вземете кутия и направете дупка в нея. След това я напълнете с играчки, които детето може да извади от нея с неголеми усилия.
5/ Пригответе съд с вода и няколко чашки. Задължително постепене на пота непромокаема материя. Добавете гумени играчки и играта ще е от най-веселите.
6/ Разрешете на детето да стане барабанчик – връчете му тенджери и дървени лъжици.
7/ Сложете така магнитите на хладилника, че да не са далеч от пода. Така детето ще може да ги взима само в ръце и след това да ги връща на място.
8/ Не забравяйте да общувате с детето. То вече е голямо и ви разбира по-добре. С лекота разбира думите ви и научава нови.


Добави коментар