Родители избират директори

120
Родители избират директори

Нов закон за училищното образование

Родители ще могат да сменят училищния директор. Това предвижда новият закон за училищното образование, който трябва да бъде внесен до края на годината, съобщи Асен Александров, съветник на просветния министър.

Според проекта начело на всяко училище ще има обществен съвет, който ще замени сегашното родителско настоятелство. В него отново ще влизат родители, но освен тях ще има и видни общественици, както и представители на общината.

Съветът ще разполага с доста по-големи правомощия от сегашните настоятелства - под негов контрол например е бюджетът на училището. Директорът задължително ще трябва да съгласува с родителите за какво планира да изразходва школските средства, какви дейности възнамерява да развива. Едва след одобрението на обществения съвет бюджетът ще бъде предоставян за съгласуване и с общината, която е негов първостепенен разпоредител.

Освен това родителите периодично ще пишат и оценки на директора за начина, по който ръководи училището. Освен от тях той ще получава атестация и от шефа на регионалния инспекторат. Двата вида оценки ще бъдат решаващи за бъдещата му кариера - ако те се окажат негативни, директорът може да бъде заменен с друг. Засега не е ясно дали същото ще важи и за учителите. "Предполага се, че ако директорът е достатъчно кадърен, той сам ще подбере и назначи най-подходящите кадри. Иначе прекалената демократизация може да доведе до ненужно усложняване на нещата", поясни Александров.

За сметка на това общественият съвет ще има думата и по това, точно с кои учебници ще работят учителите, както и по въпроса какви извънкласни дейности да бъдат развивани. Той ще гласува и какви да са приоритетите на училището, ще дава становища по свободноизбираемата подготовка и по повечето дейности, касаещи учениците. И сега в част от училищата настоятелствата изпълняват част от тези функции, но на повечето места те работят формално. Оценяването на директора от родителите обаче е напълно нов момент, който досега не е въвеждан у нас. Той е въведен и по инициатива на родителските организации, поясни Александров.Добави коментар