Редът на раждане

59
Редът на раждане

Как се отразява на детето

Ясно е, че за отношенията между братята и сестрите в семейството най-голямо значение имат характерите и наследствеността им. Все пак редът на раждане и мястото в семейството могат да обяснят много от обичайните прояви на „братска” обич.

Първородните

Цялото напълно индивидуално внимание, на което се е радвало първо роденото дете, обикновено гарантира успешна и уверена личност. Проблемите тук често са резултат от именно тази увереност и желание за лидерство. Първородното дете може да има проблеми с приятелите, над които държи да се наложи винаги, както и с прекалените си очаквания - първородните деца често се стремят към излишен перфекционизъм.

Най-доброто, което може да направите за детето в случая, е да го научите, че грешките са неизбежни и трябва да се приемат като „добър опит”, който може би ще е успешен следващия път.

Средното дете

В тази позиция детето разполага с пример за подражание, „бебе”, за което да се „грижи” и две приятелчета в игрите. Наличието на по-малко от него дете отново засилва лидерските стремежи и увереност, а фактът, че децата са три, помага да приемат по-лесно идеи за споделяне, изслушване на другите, съобразяване с тях. Опасността в тази конфигурация е от пренебрегване на средното дете - в повечето случаи вниманието е насочено главно към най-голямото и най-малкото дете. Важно е да отделяте време и за средното дете, убеждавайки го, че то е специално за вас.

Най-малкото

Най-голямата полза за най-малкото дете в семейството е, че със сигурност ще се радва на по-спокойни и опитни родители. Освен това примерът на по-големите братя и сестри ще го мотивира да се развива по-бързо и да е по-самостоятелно, за да е „като тях”. Рискът е ясен - най-малкото дете може и да е най-разглезеното, а навикът да разчита винаги на някой друг може да донесе значителни проблеми в бъдеще.

Дори и най-малкото, детето трябва да се научи да носи отговорност (колкото и незначителни да са „задачите” му) и е полезно да припомняте, че и каките и батковците не са можели да се обличат сами навремето, в което няма нищо лошо.Добави коментар