Развитието на бебето накратко

267
Развитието на бебето накратко

През първата му година

1 месец
Зрение и слух - това са основните сетива, които бебето развива през първия си месец от своя живот. То може да различава предмети на около 40 сантиметра и разпознава гласа на майка си.
Да помогнем: Можете да забавлявате детето и развивате зрението му, като местите пред очите му различни разноцветни предмети. За да бъде спокойно, му говорете колкото е възможно повече.

2 месец
Бебето може да вижда предмети до два метра, както и да следи движещи се обекти. Може да различи различните интонации на майчиния си глас.
Да помогнем: Усмихвайте се по-често на детето си и няма да е изненада, ако дори получите усмивка в отговор. Пеенето и говорът с различна интонация също ще помогнат на слуховото му развитие.

3 месец
През този месец детето става двигателно по-активно. Рита с крачета, когато е по гръб, и се опитва да изправи главата си, когато е по корем. Възможно е да чуете смях, а дрънкалката вече държи уверено. Разпознава и останалите членове на семейството.
Да помогнем: Слагайте детето по-често по корем, за да укрепнат мускулите му и да задържа главата си изправена по-дълго време.4 месец
Зрението на детето вече се развило дотолкова, че дори може да гледа телевизия. Гука, когато ви види и се смее с глас на муцунките ви. Бебето може да държи главата си все по-стабилно и прави опити да се обръща от гръб по корем.
Да помогнем: Подавайте му играчки, които да хваща. Пускайте му детски песнички. Проверете каква ще бъде реакцията му, когато види образа си в огледало.

5 месец
Всичко, което се намира в ръцете на мъничето, отива в устата му. Така детето "опитва" различните предмети. Възможно е дори да чуете първите му думи, които ще са просто повтаряне на най-честите срички, които чува: ма-ма, та-та. Уверено се обръща от гръб по корем и обратното, опитва се да седне.
Да помогнем: Говорете на детето колкото е възможно повече. Подавайте му разнообразни предмети, които да хваща с ръце и да разглежда.

6 месец
Детето може да седи все по-дълго време, обикновено подпряно от ръката ви. Издава все повече звуци в отговор на вашия говор. Започва да изследва света - дълго разглежда ръка си, опипва с ръце лицето ви.
Да помогнем: На тази възраст детето се нуждае от много внимание, то обича да е заобиколено от хора. Играйте с него и го оставяйте по-често на грижите на други членове от семейството. Така то ще опознае и тях. Помагайте на детето, ако се опитва да се изправи само.

Следва продължение...Добави коментар