Развитието на бебето накратко 2

488
Развитието на бебето накратко 2

През първата му година

Вижте как се развива бебето през първите си шест месеца.

7 месец
Детето може вече да прехвърля играчката от едната в другата си ръка. Вече знае, че когато не вижда играчката, тя не изчезва, а просто я няма. Ще се изненадате, когато видите, че детето пази играчките си от другите бебета - дори на тази ранна възраст то знае кое е негово.
Да помогнем: Сега е моментът да опитате да го научите да пие от чаша. Изберете такава с две дръжки, за да бъде удобна за мъника. Събирайте го по-често с деца на неговата възраст, за са подпомогнете социализацията му.

8 месец
Бебето вече може напълно самостоятелно и стабилно да седи. Най-вероятно прави и първите си опити да се изправя. Обръща все по-голямо внимание на играчките и обогатява речника си с още срички, като ба-ба, например.
Да помогнем: Ако хванете детето под мишниците, ще видите, че то ще се опита да направи първите си крачки. Не го спирайте, ако иска да ходи, а му помагайте.

9 месец
На тази възраст детето вече може да държи предмети между палеца и показалеца си. Разхожда се из стаята, когато му подадете ръка. Най-вероятно се опитва и да пълзи. Имитира вашия говор, като най-често успява да каже "мама" или "тата". Реагира на името си и знае какво означава "не".
Да помогнем: Колкото повече му говорите, толкова по-добре ще се развива и неговият говор. Не го оставяйте само в кошарата за дълго време, а му позволете да ми разхожда из стаята и да я изучава.10 месец
Мъничето вече свободно може да се разхожда из кошарката, като се държи за стените й. Прави крачки все по-уверено и извън нея с ваша помощ. Може да ви подаде играчка, ако му я поискате.
Да помогнем: На тази възраст децата много обичат играта на криеница, като крият лицата си в дланите. Слагайте играчки в близост до него, които то да ви подаде, когато му ги поискате. Можете да опитате да го научите да маха с ръка за "чао" и "здравей".

11 месец
Бебето вече не е бебе. То все по-уверено ходи с твоя помощ. Възможно е дори да е направило първите си самостоятелни крачки. Освен това е способно да поднесе лъжица към устата си. Все повече разнообразява речника си.
Да помогнем: Оставете детето на пода и само го наблюдавайте да не се нарани. То ще се изправи и ще се придвижва, държейки се за мебелите. Говорете му - то все повече развива способностите си да имитира и така ще го провокирате да научи нови думи. Събирайте го с други деца на неговата възраст - така ще го социализирате по-успешно.

12 месец
Освен че се приближава към първия си рожден ден, детето на годинка вече може да ходи само. Научило се е да слиза и да с качва по стълбите, разбира се, с помощ. Казва "чао", реагира на забрани и бърбори все повече.
Да помогнем: Хранете се с две лъжички - една за мъничето и една за мама. Играйте на криеница и се подгответе за първия рожден ден - важно събитие в живота на цялото семейство.Добави коментар