Разходки срещу късогледство

137
Разходки срещу късогледство

Не компютрите и книгите са виновни

Повече време на открито спасява децата от късогледство, установиха британски специалисти, съобщи "Дейли телеграф". За всеки час сред природата, шансовете на малчуганите да сложат очила намаляват с 2 процента. Късогледите деца изкарват седмично средно 3,7 часа по-малко на открито, отколкото тези с нормално зрение.

Учените от университета в Кембридж представиха своето изследване пред Американската офталмологична академия. В него те обясняват благотворния ефект на природата върху зрението с контакта с естествените ултравиолетови лъчи и с взирането на децата в далечни обекти. Естествената светлина, която е многократно по-ярка от изкуствената, отключва в мозъка освобождаването на допамини, стимулиращи зрението.

Проф. Джъстин Шъруин, ръководител на проучването, опроверга наложилото се убеждение, че прекомерното четене и застояване пред компютрите предизвикват късогледството. Да, те могат да бъдат едни от утежняващите фактори, но не са решаващи.

Шъруин изследвал 10 400 деца и констатирал, че не е от значение колко дълго време те четат и се взират в мониторите, а дали и колко стоят на открито. Спортуването в закрити зали не давало същия ефект и нямало благотворен ефект върху зрението. Когато децата са сред природата, ултравиолетовите лъчи въздействат благоприятно върху очната ябълка, като предотвратяват измененията, водещи до миопия. Недостатъчното излагане на слънчевите лъчи намалява нивата на витамин D, което също е рисков фактор за развиване на късогледство. Според д-р Шъруин жителите на градовете са по-уязвими в това отношение от хората, населяващи селските райони.

Предишни австралийски изследвания констатираха, че децата, които изкарват всеки ден по три часа на открито, могат да намалят наполовина риска да станат късогледи.Добави коментар