Расте ли агресията сред децата в училищата?

108
Расте ли агресията сред децата в училищата?

Увеличават се сигналите за агресия между ученици, ще има ли оценка за дисциплина?

Безпощадната реалност напоследък отчита лавинообразно нарастване на бруталната агресия и на недопустими действия от страна на българските ученици. За съжаление, често те са подкрепяни от своите родители или поощрени от тяхното безразличие и пред очите на претръпналото от такива примери общество, посочва Дарик радио.

Особено драстични са случаите, когато безконтролно тази агресия е насочена срещу учители, директори и примерите на яростна съпротива срещу опитите да се вземат решения на педагогическите съвети за санкциониране на такива прояви, се казва в позиция от Синдиката "Образование" към КТ "Подкрепа" за агресията в училище.

В нея се посочва, че се увеличават постъпващите сигнали в Синдиката "Образование" от родители на ученици, пострадали от агресията на свои съученици и връстници. "Образователната система е на колене и всички позитивни опити за нови политики, трасирани от просветното министерство, са обречени на провал, ако не се открият ефективните мерки на въздействие срещу диктатурата на бруталността", коментират от синдиката.Безапелационно възмутителен е случаят, посочен в един конкретен сигнал от родител, в който се описва "грозна" сцена в клас - ученик в начален етап удря с юмруци в корема класния си ръководител, както и двамата зам.-директори. Майката на побойника заплашва училищните власти, като се позовава на регламентираното в новия училищен закон право на ученика в начален етап да не бъде наказан с преместване, заявяват от синдиката.

И информират, че има поредица от подобни случаи - учител е съден от родител на ученик в Ботевград, а в Бургас ученици съдят директор затова, че са наказани за фалшиви медицински бележки. Синдикатът "Образование" сериозно е обезпокоен от опасната тенденция, която ще обезсмисли всички нови политики, които образователното министерство се опитва да представи и формира.

"Синдикатът "Образование" призовава да спре намесата на Министерството на образованието и науката и Регионалните управления по образованието в защита на родители на наказани ученици и на ученици, нарушили училищните правила". Настояваме за въвеждане на оценка за дисциплина, защото тя ще извади на светло този крещящ за решаване проблем и вярваме, че във времето, и с предприетите адекватни мерки,тя ще спомогне да ни дистанцира от завихрилата се анархия и агресия в образователните институции, заявяват от учителския синдикат.

От него подкрепят предложението на група родители за създаването на наредба за защита от агресията в училище. Този документ би спомогнал да бъдат ефективно защитени от физическо и вербално насилие толерантните ученици, авторитета на учителите и достойнството на всички служители, е мнението на Синдиката "Образование".

Добави коментар