Ръст на децата с най-тежки увреждания

185
Ръст на децата с най-тежки увреждания

26 415 са малчуганите инвалиди у нас

Цецата с най-тежки увреждания у нас са се увеличили за една година с 4 на сто. През 2017 г. броят им е бил 5791, а през 2018 г. - 6051, става ясно от данните на Агенцията за социално подпомагане, предоставени на вестник „Монитор“.

Същевременно малките пациенти с увреждане над 50 на сто са намалели с 1100 за година. Действащата през 2018 г. реформа в ТЕЛК цели прекратяване на фалшивите медицински експертизи и съгласно промените процентът на увреждане вече не се получава на база сумиране на всички заболявания. Значение има единствено водещото увреждане.

От данните става ясно, че над 1000 души са били на границата да вземат ТЕЛК, но не се успели, защото основната им болест е била под 50 на сто и са получили отказ. Според нормативите сумиране на недъзите е възможно само тогава, когато водещото заболяване на инвалида е над 80%, а съпътстващото е поне 60 на сто.

Това означава, че новородените с увреждания са били с поне две тежки заболявания. Освен това вече решенията за медицинска експертиза се издават по нова скала, като всяка диагноза дава точно определен процент.

Добави коментар