Ранното проговаряне гони гнева

119
Ранното проговаряне гони гнева

Бебетата, които по-бързо са проговорили, по-рядко са гневни, когато пораснат

Бебетата, които по-бързо са проговорили, по-рядко са гневни, когато пораснат, сочат резултатите от изследване, цитирани от БТА. Ръководителката на изследването Памела Коул от Държавния университет на Пенсилвания и колегите й проследили състоянието на 120 деца от 18-месечната до 48-месечната им възраст.

Учените преценили говорните умения на децата и способността им да се справят със задачи, които могат да предизвикат чувство на безсилие. От малчуганите било поискано да изчакат 8 минути, преди да отворят подарък, докато майките им са заети с някаква работа.

Учените наблюдавали гнева на децата и възприетите от тях стратегии по време на 8-минутното чакане. Участниците потърсили подкрепа, обръщайки се към майките си с въпросите "Мамо, приключи ли вече?" и "Какво ли има тук?".

Някои деца се опитали да се разсеят, като започнали да броят на глас. Резултатите показали, че децата, които като бебета развили по-бързо говорни умения, са по-малко гневни на 4-годишна възраст, в сравнение с връстниците си. Резултатите от изследването са публикувани в "Child Development".Добави коментар