Пубертетът идва все по-рано

137
Пубертетът идва все по-рано

Ето причините

Въпросът занимава експертите от години - възрастта, на която настъпва пубертетът, спада чувствително в последните две десетилетия. Днешните деца започват съзряването си на около 8 до 13 години за момичетата и 9 до 14 години при момчетата.

Пубертетът, както знаем, сигнализира за подготовка на организма за репродукция. Каква е причината обаче тази „готовност” да се измества във времето?

Експертите обясняват процеса опростено - възрастта за полово съзряване се контролира от мастните запаси в организма. Достатъчното количество от тях сигнализира мозъка, че в дадения организъм има възможност да се посрещнете завишената нужда от хранителни вещества, нужни за репродукция.

С други думи, през последните 20 години децата се хранят достатъчно добре или прекалено? Проблемът с наднорменото тегло в детска възраст наистина става все по-сериозен, но ранното съзряване на днешните деца има и своето социологическо обяснение.

На първо място се посочват завишените изисквания на родителите - от днешните деца се очаква да се държат разумно и „зряло”, много по-рано, отколкото е било в предходните поколения. Медиите и технологично улеснената комуникация също оказват своето влияние - децата са наясно с много неща, които не са типични за възрастта им. Все повече реклами са насочени към най-малките, налагайки нови модели на поведение и визия.

Ясно е, че никой родител не е в състояние да контролира влиянието на медиите или да забрани напълно достъпа до интернет - това не е и съветът на експертите. Ранният пубертет сам по себе си не е проблем - притеснителното е, когато децата се чувстват принудени от рекламните послания и средата си да се държат като достатъчно пораснали, а родителите не успяват да им припомнят, че са все още деца. Реалистичната преценка на детето е отговорност на родителя.Коментари

Коментар: 4
1zqjte'"(){}:/1zqjte;9

Коментар: 3
Коментар: 2

1zqjte'"(){}:/1zqjte;9

Коментар: 1

  • 1

Добави коментар