Психолози: Децата "изпушиха" от дистанционното

247
Психолози: Децата изпушиха от дистанционното

Притеснението от заболяване с коронавирус, преумората от дистанционното обучение и страхът на родителите от зависимост на децата им от дигиталните устройства са част от най-големите проблеми

Учениците са преуморени от дистанционното обучение. Това сочи анализът на резултатите от едногодишните консултации, направени от психолози във Варна. Притеснението от заболяване с коронавирус, преумората от дистанционното обучение и страхът на родителите от зависимост на децата им от дигиталните устройства са част от най-големите проблеми, които очертават експертите, съобщи вестник „Монитор“.

Изводите са резултат от едногодишните консултации, които специалисти са провели с деца, родители и педагози на телефоните за психологична подкрепа към община Варна, които бяха разкрити на 23 март 2020 година, с цел преодоляване на емоционалните последици от условията на принудителна социална дистанция. Това коментира в ефира на Радио Варна Цвета Стоянова, детски психолог и кариерен консултант, координатор на проекта за телефонна линия за психологична подкрепа към общината.

При по-малките деца проблемите са свързани с обучителните затруднения. При по-големите, от 6-7 клас и нагоре, те са свързани с преминаването в друг режим на обучение, преумората от удължаване на престоя в дигиталното пространство и липсата на контакти на живо с връстниците им. На телефоните отговарят психолози, психиатри и психотерапевти с многогодишен опит в системата на образованието и младите хора.

Досега най-много обаждания е имало по време на така наречените две вълни на социална дистанция – първата още през март миналата година, когато бяхме затворени вкъщи - тогава само през първата седмица е имало около 50 обаждания.

През втората вълна – ноември, декември и януари - обажданията са 226. „Социалната дистанция не е желателна, тъй като възникна един механизъм, който ние познаваме като „социална депривация“, когато човек е изолиран. Общуването на живо е незаменимо. Енергията там е напълно различна. Хубаво е човек да вижда другия, да усеща дъха му, неговата енергия и невербална комуникация“, коментира Стоянова.


Добави коментар