Психологическото въздействие на проходилките

76
Психологическото въздействие на проходилките

Проходилката и първата година на детето

Когато детето използва проходилка, тя се отразява на психиката му, твърдят учени. Причината се крие във факта, че ограничаването на движенията и свободата на мъника може да се отрази негативно на неговия исзледователски инстинкт и, следователно, на способностите му да опознава и да се учи. Децата, които в кърмаческа възраст много пълзят, нямат проблеми с развитието на връзките в мозъка между двете полукълба, допълват още учените.

Свободното движение в пространството е инстинктивна потребност за детето. Крайно важна е, то да може във всеки един момент самостоятелно да се добере и докосне до привлекателния предмет. При използването на проходилка детето полага минимум усилия за постигане на желаната цел.

А колкото по-лесно е постигането, толкова по-малко желана става тя от мъника. Поради тази причина честото и прекомерно използване на проходилка през първата година от живота на детето е нежелателно.

Как да научим детето да ходи на гърне

През първата година детето трябва да осъзнае границите на своето тяло. За целта трябва да може да се движи активно и достатъчно.

Движейки се, бебето обогатява сензорния си опит и добива реални представи за физическите си възможности. Т.е. двигателната активност има пряко влияние върху интелектуалните способности на детето.

Как да научим детето да седи

Хармоничното развитие на детето в значителна степен зависи от своевременното овладяване на навици като сядане и стоене.

Поради тази причина, родителите, които са решили да купят на детето си проходилка, трябва да са наясно с препоръката да съчетават разумно времето, прекарано в проходилка, и времето за пълзене и игра с мама.Добави коментар