Психолог: Дистанционното обучение отпуска децата

99
Психолог: Дистанционното обучение отпуска децата

Спокойствието и уютът на домашната среда при дистанционното обучение предизвикват по-лежерно отношение и поведение от страна на учениците

Спокойствието и уютът на домашната среда при дистанционното обучение предизвикват по-лежерно отношение и поведение от страна на учениците, заяви училищният психолог Биляна Леонова пред Нова телевизия.

„В класната стая вниманието на ученика може да бъде върнато с един поглед или докосване, това ги връща в процеса. При онлайн уроците сме лишени от тази възможност, защото учителят няма индивидуален контрол върху децата”, допълни тя.

Проучване сред родителите показва едно разделение за това дистанционно или присъствено обучение предпочитат те в настоящата обстановка. Участие в допитването взеха 20 000 родители. За обучението в клас се обявиха 47% от анкетираните, изцяло онлайн уроците подкрепят 22%. За хибридна форма са около 30%. Тези данни се влияят от какъв град са родителите, защото обстановката по места е различна”, обясни Цвета Брестничка от асоциация „Родители”.

Според директора на Националната финансово-стопанска гимназия Мая Гешева всички са убедени в предимствата на присъственото обучение и за нея то няма аналог. „Ние предлагаме компенсаторни механизми с оглед на ситуацията в страната. Трябва да намерим допирна точка между правото на образование и на здраве на всяко дете. Стана видно, че продължителното обучение в дистанционна форма не е решение. От просветното министерство предлагат гъвкави модели, зад които аз заставам”, коментира директорът.

Гешева допълни още, че от март месец досега учителите са извървели сериозен път и са повишили дигиталните си компетенции. Родителите обаче смятат, че най-голямото предизвикателство е в това детето да усвоява материала по дистанционния начин на обучение. „Мотивацията на детето пада и родителите са посочили взаимодействието между учители и ученици. Преподавателите се справят по различен начин и това е проблемът”, заяви Брестничка. 

Добави коментар