Прогнозират IQ след раждането

141
Прогнозират IQ след раждането

Възрастните татковци правели грозни бебета

Британски учени са открили ген, който увеличава вероятността определени деца да имат нисък коефициент на интелигентност и предлагат веднага след раждането бебетата да бъдат тествани, пише в. „Дейли Мейл". Според изследванията на специалистите децата под 7 години с определен генетичен вариант четири пъти по често имат понижени IQ показатели при ниски нива на тиреотропния хормон.

4 на сто от децата, раждащи се годишно, имат въпросната комбинация и учените смятат, че при съответна терапия, повишаваща нивата на тиреотропния хормон ще позволи на тези деца да се развиват нормално. В центъра на вниманието на учените е бил ензимът 2-дейодиназа. Той участва в обработването на хормоните на щитовидната жлеза в клетките. Мутация в гена, който кодира въпросния ензим, е свързана със заболявания като диабет, хипертония, а сега и с ниския коефициент на интелигентност.

Учените от университетите в Кардиф и Бристол са изследвали информация за 3123 деца под 7 години, на които е правен IQ тест. Оказва се, че децата с понижена концентрация на хормона на щитовидната жлеза и по-ниски нива на 2-дейодиназа четири пъти по-често са били с коефициент на интелигентност под 85, което е много малко. При нормална концентрация на хормона не са били забелязани проблеми с интелектуалното развитие.

По-рано през тази година група изследователи под ръководството на проф. Силван Деривиерес от Кралския институт в Лондон откри ген, който частично определя равнището на интелекта при човека.

Въпросният ген програмира дебелината на кората на главния мозък, която влияе върху мисловния процес и определя паметта, способността за концентрация и обучаване. Откритието може да помогне на учените да разберат защо някои хора изпитват трудности в обучението и съответно да им помогне.По време на изследването учените анализирали образци от ДНК и сканирали мозъка на 1500 подрастващи на 14-годишна възраст. След това изпробвали способностите им с помощта на устни и писмени тестове. Вниманието на учените било съсредоточено върху кората на големите полукълба на главния мозък, известна още като "сивото вещество". Тя играе ключова роля в познавателната способност. Те открили, че подрастващи с даден набор от гени имат по-тънка кора на лявото полукълбо и демонстрират по-лоши резултати в интелектуалната дейност.

Проф. Деривиерес твърди, че дадената генетична вариация е свързана със синаптичната пластичност – иначе казано, с качеството на невронните връзки. Тя впрочем подчертава, че този ген определя интелектуалните възможности на човека в неголяма степен. В това отношение голямо влияние имат редица други генетични и екологични фактори. Откритието ще помогне на учените да получат по-дълбока представа за биологичните механизми на такива психични разстройства като шизофренията и аутизма.

Междувременно пък австрийско изследване откри зависимост между възрастта на бащата, красотата на децата и продължителността на живота. Бебетата от възрастни бащи са по-грозни, но живеят по-дълго, смятат специалистите. Генетичните мутации, които настъпват при по-възрастния родител, в чести случаи причиняват шизофрения.

Сега се оказва, че подобно отрицателно натрупване, може да засегне и външния вид на потомството, създадено от по-възрастни бащи. Екипът на д-р Мартин Фидер от университета във Виена показал на 6 мъже и жени снимки на 4018 мъже и 4416 жени. Те трябвало да дадат оценка за атрактивността на заснетите обекти. Било установено, че по правило децата на възрастни бащи получавали много по-ниски оценки.

Потомците на младите татковци били с 10 на сто по-красиви, от тези на възрастните. Една майка предава на потомството си около 15 генетични мутации независимо от възрастта си. При мъжете нещата не стоят така. При тях клетките, които произвеждат сперматозоиди, губят способността си точно да копират ДНК на човека и се получават грешки при предаването му по наследство. Според д-р Фидер на всеки 16 години броят на мутациите се удвоява при мъжете. При мъже на 25 години са характерни около 25 мутации. На 40-годишна възраст техният брой достига 65 и ефектът от това се предава в потомството.Добави коментар