Пристрастяването към смартфона и таблета променя детския мозък

383
Пристрастяването към смартфона и таблета променя детския мозък

Резултатите разкриват преждевременно свиване на кортекса, който обработва изпратената от пет сетива информация в мозъка

Мозъците на деца, които прекарват дълго време пред екраните на смартфони, таблети или често играят на видео игри, изглеждат променени, сочат резултатите от изследване на Националните здравни институти на САЩ, цитирани от Франс прес. То е извършено в 21 изследователски центъра в САЩ.

"Изследването с ядреномагнитен резонанс показа промени в мозъците на деца, които повече от 7 часа дневно използват смартфони, таблети или играят на видео игри", заяви един от ръководителите на екипа д-р Гая Даулинг.

Резултатите разкриват преждевременно свиване на кортекса, който обработва изпратената от пет сетива информация в мозъка, съобщава БТА.

"Свиването на мозъка е смятано за процес, свързан със стареенето", поясни д-р Даулинг. Тя обаче отбеляза, че не е ясно дали процесът носи вреди. "Не знаем дали ефектът е предизвикан от прекараното пред екраните време, не знаем дали това е нещо лошо", каза тя.

Според д-р Кара Багът, смартфонът може да има пристрастяващ ефект, защото прекараното пред екрана му време стимулира производството на хормона на удоволствието допамин. За да стигнат до тези заключения, учените сканирали мозъците на тийнейджъри, които следели информации в Instagram. 

Добави коментар