Приключи класирането за градина

79
Приключи класирането за градина

Днес обявяват приетите на първо класиране

Днес се обявява първото класиране за прием в детските градини. Над 8 200 свободни места има за първа група и за яслените групи в София. Електронната система за прием вече е заключена и кандидатурите не могат да се актуализират. Резултатите ще се публикуват в събота на обяд.

Според нея е трудно да се каже колко деца кандидатстват за едно място и колко няма да бъдат приети. Числото на чакащите обикновено е плашещо и стряска, каза още кметът Йорданка Фандъкова пред Дарик радио.

Според някои източници децата, които ще останат извън детските заведения, над вероятно са над десет хиляди. За децата под три години бройката свободни места е най малка - над шест хиляди от тях ще останат извън яслите.„Класиране се извършва ежеседмично след началото на учебната година и непрекъснато има нови места, движение на децата. Шансовете на децата, които не са приети на първо класиране, са много големи. Не би следвало родителите още при първото класиране да губят надежда", обясни тя.

От есента ще има и нови места за децата, които не са успели да се класират, защото и в момента се строят градини, каза още кметът. „От началото на годината вече открихме четири нови сгради на детски градини за около 200 деца. В момента строим още осем сгради за около 800 деца. Приоритет са ни детските градини за възраст между 3-6 години, но се опитваме да компенсираме и недостига на яслените групи. Там недостигът е доста голям", обясни още Фандъкова.

До края на годината ще започнат да се строят и четири нови сгради на детски градини, като се проектират още 40. Децата, които са класирани в градините, ще заемат местата си през септември. Кандидатстването се извършва чрез електронната система на общината. Резултатите от класирането ще бъдат обявени на страниците на детските градини на 5 май.

В момента в детските заведения в София са записани около 42 000 деца. Най-голям недостиг има в детските заведения в центъра, "Триадица" и "Красно село".

Ето и няколко интересни факта за детската градина:

От 1851 до 1860 г. детските градини в Прусия са били забранени.

Първата в света детска градина е организирана през 1837 г. от немския педагог Фридрих Фрьобел в германския град Бад Бланкенбург.

Първата обществена детска градина в България е открита в Свищов през 1882 г., учредител е Никола Живков - учител, книжовник и обществен деец.

В скандинавските страни децата се обучават и в така наречените "горски детски градини". Основната разлика между тях и конвенционалните детски градини се състои в това, че децата и техните възпитатели прекарват целия ден на открито, в гората, на поляната или на плажа.Добави коментар