"Престъпни ласки"

106
Престъпни ласки

Всяко осмо българче е сексуално насилвано

Всяко осмо българче е сексуално насилвано през 2010 година, сочи статистика, представена на пресконференция в Столична община. 85-90 % от децата, станали жертва на сексуално насилие, са имали някаква връзка с насилника, каза д-р Нели Петрова от Института по социални дейности и практики.

В 30-40 на сто от случаите насилникът е бил баща, брат, дядо или приятел на майката на детето, а около 40-50 на сто са приходящи, грижещи се за децата, съседи, приятели на семейството. В 74 на сто от случаите на насилие разкриването му е било случайно, тъй като децата не говорят за насилването им.

Общо 2155 деца през 2010 година са били насилвани по някакъв начин. Случаите на насилие в системата за закрила на детето са разделени на няколко типа:
- от физическо насилие са били засегнати 691 деца, което е 32,1% или всяко трето дете
- сексуално насилие – 253 случая или 11,7%, т.е. всяко осмо дете
-  психическо насилие – 409 деца или 19%
-  пренебрегване – 802 деца или 37,2%Други данни сочат, че около 36% от децата между 12 и 18 години са били обект на вербално сексуално насилие. Според д-р Петрова в България сме доста толерантни към вербалното насилие. Увеличават се случаите на въвличане на деца в сексуални действия през интернет, както и сигналите за сексуално насилие над деца в България, затова се подготвя и нов Закон за закрила на детето. Според нормативните разпоредби сексуално насилие е дори, ако детето бъде накарано да гледа порнографски филм в присъствието на възрастен.

По-малките деца дори не разбират, че стават жертва на престъпни ласки, а го осъзнават, когато пораснат и едва тогава споделят, но не малка част от тях се страхуват или срамуват да го споделят. Симптомите на престъпните ласки не могат да се разпознаят лесно от детето, коментира д-р Петрова.

Тя даде старт на националната кампанията срещу сексуална злоупотреба с деца „Престъпни ласки“, която е насочена както към децата, така и към семействата, родителите, а също и работещите с деца (учители, педагози, психолози). Целта е да се информират родителите и децата, да се въведат стриктни правила за подбор на работещите в структури на деца, да се създадат стандарти за изслушване и дружелюбно към децата правосъдие.Статистиката сочи също, че 9 от 10 родители, които малтретират децата си, са били малтретирани като деца.

В световен мащаб изследванията показват, че има вероятност всяко осмо дете от цялото детско население да е било жертва на някакво сексуално посегателство, посочи още Нели Петрова. Кампанията за превенция на сексуалната злоупотреба започва в няколко страни в ЕС – България, Литва, Латвия, Полша, Молдова и Украйна.

Кампанията „Престъпни ласки”, която се реализира в рамките на проект „Детство без насилие” ще продължи около една година, като ще разпространява материали и клипове за повече информираност.

На телефон 116 111, както и на телефона на Столична община – 987 55 55, който работи денонощно, могат да се подават сигнали за насилие.Коментари

Коментар: 1

какви са тези статистики - всяко осмо дете не са 2155, това е някаква извадка, от които всяко осмо е сексуално насилвано, а не всички деца, оправете си статията


  • 1

Добави коментар