Прекалено добрите деца

1021
Прекалено добрите деца

Прекалено хубаво, за да е истина

Някои деца са прекалено добри, подозрително добри, за да са истински... Те са добри, послушни, учтиви, внимателни, порядъчни, подредени и спретнати. Тревожат се за здравето на майка си, интересуват се от работата на баща си и имат силно желание да се грижат за малката си сестичка. Сякаш целият им живот е подчинен на стремежа им да доставят удоволствие, да са в услуга на родителите си.

Малко или никаква енергия не им остава, за да играят с връстниците си.

И в училище, и в квартала тези деца се държат образцово. Те са хрисими, учтиви, възпитани и любезни. Те изразходват време и енергия, за да предразположат добре към себе си учителката, от която се страхуват. Може например да й носят цветя или лакомства, да й рисуват рисунки или да чистят доброволно черната дъска. Още от първия ден в училище започват да я уверяват какъв прекрасен човек е тя колко много я обичат.

Комплиментите и клетвите в любов на такива деца обаче не бива да се приемат за чиста монета. Към непознат човек или към побойника на класа тези деца могат да се обърнат със същите думи.

Сладките приказки за тях са начин да изразят колко се страхуват от собствените си враждебни импулси и от последващата ги реакция в отговор.

Един често наблюдаван симптом при такива деца е хроничната умора. Под маската им на перфектното образцово поведение се крият много зли помисли. И усилието, необходимо за преобразуването на тези враждебни импулси в ангелско поведение, и непрекъснатата бдителност, необходима за "поддържане на маската", поглъщат жизнената енергия на тези деца. Никак не е чудно, че са постоянно изтoщени и изморени.

Тези деца се нуждаят от подходяща терапия, която предлага ефективна среда за промяна на прекалено доброто поведение. Терапията подтиква децата да изоставят робското послушание и да станат по-напористи, по-"лоши".

Чрез наблюдения и опит те научават, че не е необходимо да се подмазват и да стоят в сянка. Бавно започват да дават някакъв израз на импулсите си, да откриват своите истински желания, колкото и "срамни" и "грешни" да са те, да опознават чувствата си, колкото и "зловещи" да са те и да установяват идентичността си.Коментари

Коментар: 3
Прекалено добрите деца

И какво излиза - не е хубаво детето ти да е добро, щом е добро, значи е лошо и има нужда от терапия!?!? Стига, моля ви се! Нали това е нашата цел - да възпитаме децата си да бъдат добри, послушни, учтиви, внимателни, порядъчни, подредени и спретнати. Ама то наистина в днешното време не е добре да си добър!!!

Коментар: 2

Stanislava, decata se u4at na manipulacii ot mnogo ranna vuzrast. Statiqta e smislena. Az li4no sum vijdla takiva deca a i poznava hora koito i kato vuzrastni za sushtite. Dobur suvet davat kato kazvat 4e trqbva da se oburne vnimanie i da se podlojat na terapiq.

Коментар: 1
Прекалено добрите деца

Що за статия? Злобни деца, нечисти помисли у деца, лоши, робски? Абе хора, за деца говорите, не за възрастни! Какво ще кажете за децата Индиго и Кристал? Децата са най-чистите същества! Променете си погледа върхутях, не променяйте тях самите!


  • 1

Добави коментар