Предучилищната задължителна

33
Предучилищната задължителна

Всички петгодишни ще ходят на предучилищна от есента

Безплатни помагала за всички деца на 5 години и нови кабинети за предучилищно образование в големите градове ще осигури Министерството на образованието. Това съобщи зам.-министърът на просветата Милена Дамянова. 1.9 млн. лв. за учебни помагала на всяко дете в предучилищна възраст са заделени в бюджета за 2011 г. 11 млн. лв. за общата издръжка на петгодишните предвижда за цялата 2011 г. държавата.

По закон предучилищното образование е задължително от навършване на 5 годинки. Кметствата на големите градове обаче имат 2 години гратисен период, за да снабдят детските градини и училищата с достатъчно стаи за малчуганите. В момента разсрочката ползват общините София, Варна и Бургас.

Догодина обаче най-големите градове трябва да са готови за пълен обхват на децата в предучилищна възраст, определена по закон, подчерта Милена Дамянова. Зам.-министърът е получил уверението от кметовете на големите градове, че до следващата година достатъчен брой забавачки и школа ще изпълнят задължението си за предучилищна подготовка. За да се ускори този процес, над 1 млн. лв. е заделило просветното министерство целево за изграждане на нови допълнителни подготвителни стаи за петгодишните в София, Варна и Бургас.

Междувременно, в просветното министерство уреждат и целодневната организация на учебния ден за 1-ви и 2-ри клас. За най-малките ученици вече са заделени 22.5 млн. лв.Добави коментар