Предлагат нов график на ваканцията на учениците

490
Предлагат нов график на ваканцията на учениците

След средата на март 7-и и -12 клас на ротация през две седмици

Нов график на ваканцията предлага Отрасловия съвет към образователното министерство. Идеята е вместо дълга почивка в началото на април учениците да отдъхнат 4 дни в средата на март, а след това пролетната им ваканция да се съчетае с почивните дни покрай Великден. Според одобрения учебен график учениците от 1-и до 11-и клас ще имат пролетна ваканция в рамките на 9 дни – от 3-и до 11-и април, посочва вестник Монитор. За зрелостниците паузата е по-кратка. Тяхната пролетна ваканция е само 4 дни – от 8-и до 11-и.

Отрасловият съвет предлага първата почивка да бъде от 18-и до 21-и март (тогава приключва ротацията на учениците в школата и всички ще са имали по 2 присъствени седмици, а 12-и клас – 4). Промяната в графика предвижда втората част от пролетната ваканция да бъде от 29-и април до 9-и май. Така тя ще се съчетае с множеството почивни дни през май. Великден е на 2-и май и затова 3-и също спада към празничните дни. Денят на труда (1 май) обаче се пада през уикенда и за него пък ще се почива на 4 май. Официален почивен ден е и 6 май – Гергьовден.

Три са причините за предложените промени в графика, обясни председателят на Съюза на работодателите в системата на народната просвета на България и директор на 119-о СУ Диян Стаматов. „У учениците се натрупва умора, която се усеща от редуването на дистанционно с присъствено обучение, което води до напрежение у тях, това трябва да се преодолее”, каза той. Освен това, на 17-и приключва първия цикъл на ротация и така учениците ще могат да си отпочинат 4 дни преди следващия. Стаматов допълни, че ще бъде и по-лесно да се правят графиците, ако се започва от понеделник, а не от средата на седмицата, пише вестник Монитор.

Втората причина за предложението е, че през май има много редуване на учебни и неучебни дни. „Това не е добре в тази ситуация със смесване на потоци, движение на хора. По този начин пролетната ваканция ще се слее с великденската и майските празници”, обясни Стаматов. Нагласата за по-добра подготовка на учениците от 7-и и 12-и клас чрез редуване на концентрирано учене и ваканция пък е третата причина. „За 7-и и 12-и клас ще има концентрация на учебни седмици, ще се редуват по-често. 7-и или 12-и клас винаги ще бъдат третият випуск в присъствено обучение, след като приключи първият цикъл на ротация”, посочи Стаматов. Така след средата на март 7-и и 12-и клас ще бъдат в класните стаи през две седмици.

Отрасловият съвет е с нагласата да не се затварят повече учебните заведения. Ако все пак се стигне до това, обаче начален етап задължително ще останат в присъствено обучение. Социалните партньори са и на мнение, че трябва да бъдат положени всички усилия за нормалното провеждане на националното външно оценяване в 4-и, 7-и и 10-и клас и матурите в 12-и клас. Стаматов допълни, че изпитите за 4-и и 10-и клас трябва да бъдат проведени, но не на всяка цена – само ако епидемичната обстановка го позволява.  Добави коментар