Празни чинове в елитните училища

193
Празни чинове в елитните училища

Още има незаети места в Първа английска и Френската

Елитните столични училища не са запълнили местата си и след третото класиране за прием след седми клас. Това става ясно от обявените свободни места, публикувани на сайта на столичния регионален просветен инспекторат. Незапълнените бройки са общо 419. Некласираните ученици до момента пък са 50, което означава, че те имат шанса да намерят място след третия етап, обясни пред „Монитор” шефката на столичния просветен инспекторат Ваня Кастрева.

Единични места се намират и в най-елитните ни гимназии като Първа английска,Френската гимназия, Националната търговско-банкова гимназия, Националната природо-математическа и др. Седмокласниците все още имат и шанс за прием в престижни училища като 32-ро СОУ, 133-то СОУ, 35-о СОУ, 31-во СУЧЕМ, 22-ро СОУ и др.

11 паралелки са закрити на третия етап от състезанието, а за цялата кампания са общо 28. Сред тях обаче има и уникални паралелки като производство на месо, производство и преработка на мляко и млечни продукти, организация на туризма, моделиране и технологична обработка на облекла от кожи и др. Закрити са и паралелки с профил чуждоезиков. Разформированите класове са най-често в училище в по-крайните квартали на София.

„Положителното от кампанията тази година е, че имаме добра пълняемост на паралелките. Закритите също са по-малко в сравнение с миналогодишните“, коментира Ваня Кастрева. Тя добави още, че тази година родителите са подреждали желаните училища необмислено и хаотично.

За да участват в трето класиране, седмокласниците трябва да изтеглят документите от училището, в което вече са приети. Това обаче е доста рисковано, защото ако не бъдат приети на финалния тур, остават без място. Документите за участие в четвърто класиране могат да се подават до 28 юли. Заявленията се подават в самите училища, обявили свободните места.Добави коментар